Вчені попереджають про загрозу для структури життя на Землі

Сьогодні,   01:30    206

Доповідь про стан клімату за 2024 рік є неприємною для читання. Разом із підкресленням того, як наша планета була підштовхнута до межі катастрофи через безрозсудну діяльність людини, у звіті висвітлюється багато способів, у яких світ уже починає відчувати опік зміни клімату.

У щорічному звіті, опублікованому сьогодні, міжнародна коаліція вчених надає оновлену інформацію про те, як Земля бореться зі зміною клімату, вимірюючи десятки категорій, які називаються «життєвими показниками планети». У звіті зазначено, що принаймні 25 із цих 35 життєво важливих показників уже досягли рекордних значень.

«Ми стоїмо на порозі незворотної кліматичної катастрофи. Безсумнівно, це глобальна надзвичайна ситуація. Значна частина самої тканини життя на Землі під загрозою», — пишуть автори дослідження у своєму вступі.

По-перше, середня температура поверхні Землі рекордно висока. Три найспекотніші дні в історії спостерігалися в липні 2024 року, а найспекотніший – 22 липня , коли середня температура на планеті становила 17,15°C (62,87°F), побивши рекорд, встановлений попереднього дня.

Читайте також:  Понеділок був найспекотнішим днем на Землі за всю історію спостережень

Після рекордного літа цей рік має намір стати найспекотнішим за всю історію спостережень, і він змінить титул попереднього рекордсмена: 2023 рік.

Наростаюча спека вже негативно впливає на планету, не в останню чергу через танення крижаних покривів, льодовиків і вічної мерзлоти. У свою чергу, зміни впливають на біорізноманіття, а також на здоров’я та добробут людей.

Останні новини:  Рослини можуть допомогти видалити нанопластик з навколишнього середовища

«З моменту публікації нашого звіту за 2023 рік відбулося багато катастроф, пов’язаних із кліматом, у тому числі серія хвиль спеки по всій Азії, які вбили понад тисячу людей і призвели до того, що температура досягла 122 градусів за Фаренгейтом [50 °C] у деяких частинах Індії. “, – сказав у заяві Вільям Ріпл, професор екології в Університеті штату Орегон (OSU) і керівник нового звіту .

«Зміни клімату вже витіснили мільйони людей, з потенціалом переміщення сотень мільйонів або навіть мільярдів. Це, ймовірно, призведе до більшої геополітичної нестабільності, можливо, навіть до часткового колапсу суспільства», – додав Ріпл.

Читайте також:  На людство чекає смертельна спека

Однак гаряча поверхня є лише одним із аспектів проблеми. Також відбувається безпрецедентне нагрівання океану, а також вода стає більш кислою через збільшення поглинання вуглекислого газу.




Усі ці ефекти можна безпосередньо пов’язати з викидами парникових газів, переважна більшість яких є результатом спалювання викопного палива .

Останні новини:  Дайвери знайшли на дні озера Мічиган судно, що затонуло 130 років тому

Незважаючи на нещодавні зусилля щодо обмеження викидів, річне споживання викопного палива зросло на 1,5 відсотка в 2023 році, підкріплене збільшенням використання вугілля (1,6 відсотка) і нафти (2,5 відсотка). Відновлювана енергетика також зросла, хоча на неї все ще припадає лише близько 1/14 споживання викопного палива.

«Темпи зростання викидів метану прискорюються, що надзвичайно тривожно. Закис азоту, який є потужним і довгоживучим, також рекордно високий», – пояснив колишній докторант OSU Крістофер Вольф.

Дослідники стверджують, що перш за все світові необхідно обмежити викиди парникових газів. Вони також пропонують деякі більш практичні рішення, такі як запровадження глобального механізму ціноутворення на вуглець для обмеження викидів із багатих секторів, одночасно генеруючи кошти, які можна реінвестувати в подальші кліматичні ініціативи, а також покращення енергоефективності та заходів щодо збереження енергії для підтримки переходу від викопного палива. палива.

Читайте також:  Це літо виявилося найспекотнішим в історії Землі

Населення світу також може зіграти певну роль, йдеться у звіті, споживаючи більше рослинної їжі та отримуючи кращу освіту щодо ризику зміни клімату.

Останні новини:  У згаслих вулканах знайшли схованку Землі: проблема з рідкоземельними елементами буде вирішена

«Незважаючи на шість доповідей Міжнародної групи експертів зі зміни клімату, сотні інших доповідей, десятки тисяч наукових робіт і 28 щорічних зустрічей Конференції сторін ООН, світ досяг дуже незначного прогресу в боротьбі зі зміною клімату», — сказав Вольф. .

«Майбутнє людства залежить від креативності, моральних твердостей і наполегливості. Якщо майбутні покоління хочуть успадкувати світ, на який вони заслуговують, потрібні рішучі дії, і швидкі».