Східні країни НАТО збільшили витрати на оборону до 70 млрд доларів, – Bloomberg

Сьогодні,   17:00    158


Парламентская Ассамблея НАТО приняла доклад по Украине

Спільно 14 країн-членів НАТО на сході збільшили свої витрати на оборону до небаченого рівня після вторгнення РФ в Україну. Лише цього року вони становлять 70 млрд доларів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

Наразі на східному фланзі НАТО військової техніки вистачає. Однак замовлення на літаки, вертольоти, танки та ракетні системи продемонстрували, наскільки багато треба ще зробити, щоб відповідати стандартам НАТО в найнебезпечніший час з часів Холодної війни.

Останні новини:  Камала Харріс назвала Орбана, Путіна, Сі Цзіньпіна та Кім Чен Ына вбивцями та диктаторами

Замінюючи найчастіше радянське обладнання, відправлене до України, у НАТО намагаються швидко наростити військовий потенціал більшості країн, який десятиліттями ігнорувався. Ігнорування було пов’язане з тим, що оборона відійшла на другий план після розпаду Варшавського договору та закінчення балканських воєн.

Видання пише, що країни східного регіону НАТО є найбільшими у витратах на оборону щодо розміру їхніх економік. Однак, згідно з інтерв’ю з вищими військовими посадовими особами, це лише мала частина того, що необхідно. Опісля, для нового обладнання буде необхідний персонал з відповідними навичками.

Останні новини:  Захід побудував стіну обмежень навколо України, але настав час її зруйнувати, – президент Естонії

“Після майже нічого не роблення в цій галузі протягом 20 років, це по суті, стрибок від машин першого або другого покоління відразу до четвертого або п’ятого покоління. Це як перейти від комп’ютера з 386 процесорами до найсучасніших багатоядерних мережевих рішень”, – заявив начальник штабу ЗС Словаччини, генерал Даніель Змеко.

Також Bloomberg нагадує, що Дональд Трамп, будучи президентом США, різко критикував членів НАТО за те, що вони надто покладалися на Америку.

Останні новини:  Депортуватимуть одразу: поляки назвали категорію українців, яких висилатимуть з країни

У 2021 році, за рік до повномасштабного вторгнення РФ в Україну, серед найбільших економік контингенту лише Британія досягла встановленого альянсом цільового показника у 2% від валового внутрішнього продукту.

Нещодавно, Марк Рютте, у свій перший день на посаді нового глави НАТО закликав членів Альянсу більше інвестувати та ліквідувати проблеми у можливостях.


inshe.tv