Як осіння погода впливає на настрій та гормональний фон

Сьогодні,   13:31    214

 

Дощ, похмура погода, швидке завершення світлового дня, холод – все це впливає на настрій та емоції людини. Восени кожен другий скаржиться на занепад сил, сонливість і депресивний стан.

За словами лікаря-сомнолога, ключова причина осінньої хандри – дефіцит сонячного світла. У деяких регіонах з настанням осені та зими сонце практично повністю зникає з неба.

Експерт порадив частіше бувати на вулиці у ясну погоду та не забувати про освітлення будинку. Чим менше світла, тим гірше виробляється вітамін D. Саме він відповідає за приплив енергії та сил.

Останні новини:  5 невинних причин, через які тиск може стати дуже високим

Похмура погода та ранній наступ сутінків підвищують концентрацію гормону сну – мелатоніну. З цієї причини багатьом людям постійно хочеться спати восени та взимку. Для вироблення мелатоніну організму потрібний триптофан. Цей компонент бере участь у синтезі гормону щастя – серотоніну. Але через інтенсивне вироблення «сонного» гормону кількості триптофану для гормону радості не вистачає. Цим процесом пояснюється погіршення настрою.

Лікар порадив восени збільшити кількість продуктів із вітаміном D у складі, магнієм та триптофаном. Ці речовини можна знайти в сардинах, лососі, вершковому маслі, яйцях, листі зелені, мигдалі, а також у молочних продуктах та індичці. Виробити серотонін допоможуть натуральний шоколад та яблука, додав медик.

Останні новини:  П’ять основних ознак серцевої недостатності

Лікарі також радять більше гуляти, займатися фізичною активністю, приділяти час улюбленому хобі, зустрічам із друзями та близькими, а також уникати стресу та негативних емоцій. Заняття спортом стануть ідеальними “ліками” проти туги, навіть у похмуру погоду.


glamour.kyiv.ua