Палеонтологи виявили раніше невідому рептилію, яка тісно пов’язана з динозаврами

Сьогодні,   17:30    210

У Бразилії палеонтологи виявили рештки невідомої раніше тварини, яка жила приблизно 237 мільйонів років тому. Як повідомляється у науковому журналі Gondwana Research, нова істота отримала назву Gondwanax paraisensis.

Ця тварина належить до силезаврид – вимерлої групи тріасових рептилій, які вважаються близькими родичами динозаврів. Вони мали довгу шию й ноги та, ймовірно, пересувалися на чотирьох лапах.

Родич динозавра - силезаврид Gondwanax paraisensis
International Association for Gondwana Research

Gondwanax paraisensis мав деякі незвичні особливості будови тіла, які раніше не спостерігалися у подібних тварин того часу. Зокрема, у нього виявлено три крижові хребці, що характерно для більш розвинених форм, а також зародковий четвертий вертлюг стегнової кістки. Це свідчить про те, що ранні родичі динозаврів були більш різноманітними, ніж вважалося раніше.

Останні новини:  В Кілії знайшли справжній стародавній історичний скарб

Цікаво, що на тому ж місці знайшли рештки ще одного виду силезаврид. Це найдавніший відомий випадок, коли два види цих тварин жили поруч у Південній Америці.




Нова знахідка допоможе вченим краще зрозуміти, як розвивалися ранні родичі динозаврів та як вони пристосовувалися до життя у різних умовах.

Останні новини:  Вчені виявили скам’янілу шкіру невідомої істоти