На Марсі знайшли загадковий камінь. Нічого подібного вчені раніше не бачили

Сьогодні,   06:30    1389

NASA опублікувало знімки смугастого каменя з Марса, який за забарвленням нагадує зебру.

Марсохід «Персеверанс» «помітив» камінь у чорно-білу смужку. Раніше об’єктів із такою структурою в кратері Єзеро, а можливо, і на всьому вивченому Марсі, вчені не бачили, повідомляється на сайті NASA.

Камінь із принтом «зебра» в поперечнику досягає 20 см, його назвали «Замок Фрейї» (у Гранд-Каньйоні є вершина з такою ж назвою. – Sat.Net). Знання про хімічний склад кругляка обмежені, ймовірно, смуги утворилися внаслідок магматичних і/або метаморфічних процесів.

Останні новини:  Відкриття в мантії Землі змусить переписати історію еволюції планети: що знайшли вчені

Камінь відрізняється від навколишньої породи – можливо, він скотився вниз схилом із розташованого вище джерела. У NASA сподіваються, що «Персеверанс» продовжить рухатися вгору по схилу і «знайде» оголення цієї досі невідомої марсіанської породи. У такому разі можна буде провести точніші вимірювання.

Раніше астрономи Європейського космічного агентства (European Space Agency, ESA) знайшли незвичайне утворення на поверхні четвертої планети від Сонця. Воно нагадує смайлик і складається з відкладень солі, що залишилася на місці стародавнього озера. Можливо, з його допомогою вдасться знайти ознаки життя, яке могло колись існувати на Марсі.

Останні новини:  Науковці виявили дуже дивний вид динозаврів

Днями Ілон Маск заявив, що заснована ним компанія SpaceX збирається запустити близько п’яти непілотованих космічних місій Starship на Марс через два роки. Підприємець стверджує: від успіху цих місій залежать терміни першого польоту до Червоної планети космічних кораблів з екіпажем на борту.