Російським вченим закриють доступ до адронного колайдера

Вчора,   19:35    486

Російським вченим закриють доступ до адронного колайдера

Фото: AP (архив)

Великий адронний колайдер

Щоб продовжити роботу їм доведеться розірвати співпрацю з російськими установами та перейти до іноземних наукових інститутів.

Європейська організація з ядерних досліджень (ЦЕРН), яка також відома як оператор Великого адронного колайдера, з грудня цього року відмовить сотням російських вчених у доступі до своїх об’єктів. Як повідомив журнал Nature, таке рішення пов’язане із російською агресією проти України.

Останні новини:  Румунія попросила Україну збивати російські безпілотники, що летять на її територію, – FAZ

Зазначається, що з 1 грудня вчені, які пов’язані з російськими інститутами, більше не зможуть відвідувати ЦЕРН і мають здати свої французькі та швейцарські посвідки на проживання. Щоб продовжити роботу в лабораторіях організації, їм доведеться розірвати співпрацю з російськими установами та перейти до іноземних наукових інститутів.

Останні новини:  Країни Балтії та Польща закликали відмовитися від скрапленого газу з РФ

Водночас ЦЕРН збереже вже запущені проекти за участю близько 270 співробітників російського Об’єднаного інституту ядерних досліджень, які працюють над експериментами на колайдері NICA в Дубні.

У лютому 2024 року представник ЦЕРН Арно Марсольє оголосив про те, що понад 500 вчених із російських інститутів буде відсторонено від роботи в організації. Серед наукових установ, що співпрацюють із ЦЕРН, — Курчатовський інститут, МДУ, МІФІ, СПбГУ, Томський державний університет та Новосибірський інститут ядерної фізики. Загалом 1100 фахівців. Рішення про припинення співпраці з російськими вченими було ухвалено ЦЕРН ще у листопаді 2022 року у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії до України. Тоді російським вченим дали два роки на завершення розпочатих проектів.

Останні новини:  ЦАХАЛ ліквідував командира Хезболли, причетного до терактів 1983 року


korrespondent.net