NASA виявило планету з великим океаном у центрі: там може існувати життя

16.09.2024   21:30    1383

NASA зробило визначне відкриття у 2024 році — виявило планету LHS 1140b, яка знаходиться в сузір’ї Кита та обертається навколо червоного карлика. Ця планета виявилася набагато більшою за Землю: її радіус перевищує земний у 1,73 рази, а маса — у 5,6 разів. Проте найважливішим є те, що планета знаходиться в “зоні, придатній для життя”, тобто в такій області навколо зірки, де температура дозволяє воді існувати в рідкому вигляді. Це робить LHS 1140b одним із найперспективніших кандидатів на наявність життя або ж навіть на колонізацію людьми в майбутньому пише https://t4.com.ua.

Останні новини:  Вчені назвали позаземне джерело зародження життя на Землі

Планета відрізняється своєю незвичайною особливістю — візуально вона нагадує величезне око. Це пояснюється тим, що більша частина поверхні LHS 1140b вкрита льодом, а єдина відкрита для сонячного світла ділянка, яка не замерзає, постійно обернена до зірки. Цей “очевидний” регіон, діаметром приблизно 4000 км, має океан, вода в якому залишається рідкою завдяки теплу зірки. Планета знаходиться в стані приливного захоплення, тобто вона завжди звернена до своєї зірки однією стороною, як Місяць до Землі.

Останні новини:  У Норвегії знайшли чотири срібні браслети епохи вікінгів

Температура в цій відкритій до зірки області може досягати 20°C, що робить її потенційно комфортною для життя. Однак, вчені визнають, що такі умови мають свої складнощі: одна сторона планети постійно нагрівається, тоді як інша залишається вічно холодною. Проте ця зона з рідкою водою може стати ключем до розуміння того, чи дійсно ця планета є придатною для колонізації або ж існування місцевих форм життя.

Останні новини:  Вчений зі США заявив, що на Землі живуть розумні інопланетяни