Науковці реконструювали зовнішність князя Ярослава Мудрого

20.08.2024   06:30    1222

Українським науковцям вдалося створити 3D голограму обличчя князя Ярослава Мудрого, пише Успіх in UA.

Про це йдеться на офіційному сайті Національного заповідника “Софія Київська”.

Вона доповнила експозицію заповідника у 2021 році.

Цю реконструкцію, у 2017 році вдалося створити команді українських фахівців. Автори фільму «Україна. Повернення своєї історії» зробили реконструкцію зовнішності Ярослава Мудрого у форматі 3D та порівняли його із роботою скульптора-антрополога М. Герасимова, який у 1939 році, маючи оригінальний череп князя Ярослава, зробив його скульптурний портрет.

До нової української реконструкції обличчя Ярослава Мудрого була залучена команда з понад 30 експертів, серед них, зокрема, експерт-мистецтвознавець Юрій Шатайло та експерт-криміналіст Андрій Переїденко. Фахівці працювали над відтворенням обличчя київського князя в рамках проєкту каналу 1+1 «Україна. Повернення своєї історії», співавтором якого був Акім Галімов (український журналіст, сценарист, продюсер), а режисеркою виступила Дарія Саричева.

Обличчя Ярослава Мудрого реконструйовано з використанням методів історико-криміналістичної експертизи (на основі скульптурної моделі черепа, яку було зроблено Михайлом Герасимовим у 1939 році) та суб’єктивного мистецтвознавчого портрету.

Використання методики суб’єктивного мистецтвознавчого портрету передбачає вивчення прижиттєвих зображень. Після здійснення комплексного аналізу історичних джерел та прижиттєвих зображень особи створюється збірний образ. Така методика використовується у тому випадку, коли відсутній череп людини. Для цього опрацьовується комплекс історичних джерел та комплекс характеристик, котрі стосуються цієї людини, а також вивчаються обличчя найближчих родичів для виокремлення спільних рис.




Команда авторів проєкту знайшла прижиттєві зображення Ярослава Мудрого і його нащадків на стародавніх печатках та у манускриптах, які зберігаються у Європі. Зокрема, зображення онука князя Ярослава Мудрого – Ярополка, що міститься на сторінках «Кодексу Гертруди». Також було вивчено мініатюри «Ізборника Святослава» 1073 року.

У рукописному псалтирі «Кодексі Гертруди» / Кодекс Егберта / Кодекс Тріра / Молитовник Гертруди (нині зберігається у м. Чивидале-дель-Фріулі, Італія), написаному наприкінці Х ст. міститься 5 мініатюр візантійського письма. В середині XI століття книга належала Гертруді, чоловіком якої був Ізяслав Ярославович I, син Ярослава Мудрого. Серед цих мініатюр найбільше зацікавлення у творців проекту «Україна. Повернення своєї історії» викликала мініатюра із зображенням самої Гертруди, її сина Ярополка та його дружини Ірини.

Останні новини:  Простий трюк дозволить знизити температуру в місті на 2°C: що врятує в найспекотніші дні

Зображення молодого Ярослава Мудрого викарбуване на масивній свинцевій буллі (кругла печать), яку було знайдено археологами 1994 року у Великому Новгороді і датовано першою третиною ХІ ст. Дослідники В. Янін та П. Гайдуков вважають, що печать виготовили під час раннього київського правлінням князя. До недавнього часу це була унікальна портретна печать Ярослава Мудрого. На одній її стороні було зображено небесного покровителя Ярослава – Святого Георгія, на другій – портрет самого князя. Погрудне зображення в шоломі та плащі, стягнутому біля правого плеча застібкою, супроводжував напис: «Ярослав князь руський».

Науковці реконструювали зовнішність князя Ярослава Мудрого

Ярослав Володимирович на печатці відносно молодий, найвірогідніше, безбородий. Найбільш значущою деталлю у зовнішності князя є так звані «кавалерійські вуса» (навіть не Семена Будьоного, а Яна Фабріціуса). Валентин Янін пропонував зробити портрет молодого князя Ярослава Мудрого, але тоді цей проєкт не було реалізовано.

Восени 2014 року «чорними археологами» було знайдено ще дві подібні булли: одна на території сучасної Полтавської області, місце знахідки іншої не вказується. Обидві булли, знайдені на території України, зберігаються у приватних колекціях. При цьому на одній з печаток зображено князя молодим чоловіком (як на буллі з Новгорода), на іншій – Ярослава Мудрого зображено з вусами та невеликою бородою, більш зрілим чоловіком.

На думку криміналістів, образу, створеному за допомогою методики суб’єктивного портрету, можна довіряти. Отримане зображення, за твердженням Акіма Галімова та Андрія Переїденка, є найбільш наближеним образом з усіх наявних на сьогоднішній день.

Останні новини:  У Північному морі знайшли військовий корабель Британії, який затонув 110 років тому

Для створення портрету молодого Ярослава Мудрого автор проєкту Акім Галімов і творча команда «1+1 Продакшн» розшукали та дослідили кістки Рюриковичів, які лишилися на території України. У заповідниках «Чернігів стародавній» та «Стародавній Луцьк» було вивчено ймовірні кістки князів Гліба Святославича, онука Ярослава Мудрого, та князя Дорогобузького Ізяслава Інгваревича. За словами авторів проєкту, ДНК-експертиза двох знайдених черепів була проведена у Данії, в одному з трьох найбільших у світі центрів вивчення ДНК.

Спеціалісти з польського університету імені Кароля Марцинковського в Познані (Польща) відтворили обличчя людини з саркофагу біля Спаського собору у Чернігові. Ймовірно, що це зображення князя Гліба Святославовича. Вчені з Познанського медичного університету та Познаньської політехніки (Войцєх Коцємба, Міхал Рихлік, Дорота Льоркевич-Мушинська) також працювали на відтворенням зовнішності людини, череп якої було знайдено у мармуровому саркофазі Ярослава Мудрого у Софії Київській.

Скульптурний портрет, який створив М. Герасимов, автор методу пластичної портретної реконструкції, викликав певні сумніви у Акіма Галімова та авторів проєкту. Одначе, за основу реконструкції нового обличчя Ярослава Мудрого було взято обміри черепа київського князя, зроблені у 1939 році Михайлом Герасимовим.

Антропологічна реконструкція, найбільш достовірна із всіх можливих, передбачає відтворення зовнішності людини по кістах. Окрім антропологічної реконструкції додається так звана зовнішня візуалізація, про яку не можуть дати інформацію кістки черепа: наявність чи відсутність бороди, певних рис обличчя, мімічних зморшок тощо.

Можливості дослідити кістки київського князя Ярослава Мудрого у науковців немає. Під час останнього дослідження вмісту мармурового саркофагу у 2009 році (дослідження було ініційоване керівництвом Національного заповідника «Софія Київська») з’ясувалося, що кістки, які було покладено до саркофагу 1964 року, не належать Ярославу Мудрому. Тож науковці та творці фільму «Україна. Повернення своєї історії» при створенні 3D реконструкції обличчя Ярослава Володимировича використовували дані, отримані під час антропологічного та рентгенологічного дослідження у 1939 р. знаними фахівцями Д. Рохліним та В. Гінзбургом.

Останні новини:  Скільки на нашій планеті залишилося чистого повітря

З ініціативи Генерального директора Національного заповідника «Софія Київська» Нелі Куковальської та за меценатської підтримки фармацевтичної компанії «Інтерхім» на чолі з генеральним директором Анатолієм Редером 3D реконструкцію обличчя Ярослава Мудрого було долучено до експозиції Софійського музею.

Скляну призму для 3D-голограми було виготовлено на замовлення у Данії у компанії Realfiction – це провідний світовий постачальник голографічних 3D-рішень. Пристрій Dreamoc XL3 Realfiction проєктує високоякісне зображення у трьох вимірах та дозволяє відтворити найдрібніші деталі. Інтерактивний контент посилює враження та дозволяє відвідувачу бути частиною історії.

До налаштування обладнання та пристосування голограми фармацевтична компанія «Інтерхім» залучила групу компаній «Литер» – досвідченого українського системного інтегратора та постачальника ІТ-рішень. «Литер» з 1992 року працює у сфері консалтингу, проектування, реалізації та впровадженні інформаційних та аудіовізуальних технологій, систем відеоспостереження, комплексної безпеки, рішень для навчання та розваг. Компанія має досвід роботи у музейній сфері: на початку 2021 року було оновлено експозицію Водно-інформаційного центру (Музей води).

Для Національного заповідника «Софія Київська» компанія-інтегратор «Литер» допомогла у створенні історичної інсталяції, здійснила постачання та налаштування обладнання голограми, об’ємної моделі обличчя Ярослава Мудрого.

Візуальний ряд 3D-голограми доповнено аудіо супроводом. Це цитата із «Повісті минулих літ», своєрідний заповіт Ярослава Мудрого синам (на думку дослідників, пізніша вставка до «Повісті минулих літ»): «…І якщо будете ви в любові межи собою, то і Бог буде в вас. І покорить Він вам противників під вас, і будете ви мирно жити. Якщо ж будете ви в ненависті жити, у роздорах сварячись, то й самі погибнете, й землю отців своїх і дідів погубите, що її надбали вони трудом великим. Тож слухайтесь брат брата, пробувайте мирно межи собою».