Хорватія готова транспортувати нафту до Угорщини і Словаччини замість України

04.08.2024   17:41    87

У п’ятницю (2 серпня) Словаччина та Угорщина відкинули пропозицію Європейської Комісії замінити втрачені поставки російської нафти альтернативним маршрутом через Хорватію, заявивши, що ця країна є ненадійною для транзиту нафти.

Про це пише EURACTIV.

Поставки найбільшого російського експортера нафти “Лукойл” через Україну були припинені в липні після того, як українська влада заборонила “Лукойлу” використовувати нафтопровід “Дружба”, який з’єднує Росію зі Східною Європою.

Угорщина і Словаччина звернулися до Європейської Комісії з проханням виступити посередником у процедурі консультацій з Україною, заявив міністр закордонних справ Угорщини, після того, як Київ вніс російську групу “Лукойл” до санкційного списку, припинивши її постачання до обох країн.

Але вони відкидають пропозицію Єврокомісії використати вільні потужності адріатичного трубопроводу JANAF у Хорватії для постачання обом країнам нафти, що не постачається з Росії.

“Хорватія просто не є надійною країною для транзиту”, – заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто. “Ціни на транзит нафти Хорватія підвищила в п’ять разів з моменту початку війни (в Україні)”.

“Це політично глибоко образлива заява, яку ми не очікували почути від представника країни, на недоброзичливі кроки якої ми вже давно реагуємо вкрай стримано і помірковано”, – заявив міністр закордонних справ Хорватії Гордан Грліч Радман.

Останні новини:  Врахували досвід України: США готують флот до війни з Китаєм у 2027 році

Словаччина, чий угорський нафтопереробний завод Slovnaft вже отримує частину нафти через JANAF, також відомий як Adria, заявила в п’ятницю, що отримала листа від хорватського уряду з пропозицією забезпечити поставки.

“Але за якою ціною? В якому обсязі? Цього сьогодні ніхто не знає”, – заявив міністр закордонних справ Словаччини Юрай Бланар.

Словаччина хоче, щоб Єврокомісія змусила Україну повністю відновити потоки з Росії, але, за його словами, вона також шукатиме інше рішення, якщо Єврокомісія не діятиме.

Останні новини:  Португалію охопили смертоносні лісові пожежі

Після вторгнення Росії у 2022 році Європейський Союз заборонив імпорт нафти до своїх країн-членів, намагаючись відвикнути від російського викопного палива, але зробив виняток для Угорщини, Словаччини та Чехії, щоб знайти альтернативні маршрути та джерела постачання.




Потоки від інших російських постачальників, окрім “Лукойлу”, через “Дружбу” продовжуються.

Комісар ЄС Валдіс Домбровскіс заявив, що Україна підтвердила, що нафта “Лукойлу”, яка протікає через Україну, на цьому етапі вже належить іншим суб’єктам, а отже, санкції на неї не поширюються, що викликає питання про причину перерви в поставках.

Незважаючи на тривалі переговори щодо тарифів на транзит, хорватській JANAF та угорській MOL вдалося підписати річний контракт у травні 2023 року на транспортування та зберігання 2,9 млн тонн нафти Адріатичним трубопроводом до угорських та словацьких нафтопереробних заводів MOL.

Останні новини:  NYT: Моссад мінував пейджери Хезболли через підставні фірми в Угорщині

У п’ятницю Угорщина також поскаржилася на те, що Хорватія не інвестувала в нарощування потужностей і ніколи не підтверджувала цифру, яку вона назвала для максимальної транзитної потужності свого трубопроводу.

У своїй заяві компанія Janaf відкинула ці звинувачення, заявивши, що вона постійно інвестує в свою транспортно-зберігаючу систему.

Компанія заявила, що разом з MOL протестувала свої транспортні потужності на ділянці в напрямку Угорщини і довела, що може транспортувати 1,2 млн. тонн сирої нафти щомісяця.

“Абсолютно не відповідає дійсності інформація про те, що “Янаф” підвищував свої тарифи протягом останніх трьох років”, – йдеться в заяві.

“Янаф” готовий як технічно, так і організаційно постачати центральноєвропейським нафтопереробним заводам достатню кількість нафти для роботи на повну потужність. Тому ми сподіваємося, що шляхом відкритих переговорів і співпраці ми знайдемо задовільне рішення для продовження довгострокового партнерства”, – йдеться в заяві.


inshe.tv