Румунія планує спільно з Україною розробляти ракети Р-360 "Нептун": для ураження наземних і морських цілей

04.08.2024   08:27    49

Румунія, за прикладом інших європейських країн, планує розвивати озброєння у співпраці з Україною, зокрема, зосередившись на протикорабельних ракетах R-360 Neptune. Важливість співпраці між Бухарестом і Києвом в оборонній сфері, а також в енергетиці наголосив Ігор Прокопчук після візиту до Румунії. У квітні 2023 року стало відомо, що українська оборонна промисловість працює над модернізацією Р-360, хоча остаточні результати цих зусиль залишаються невизначеними.

Румунія прагне мати Україну як союзника для контролю над водами Чорного моря зі своєї території. Плани румунсько-українського військово-промислового партнерства передбачаються на післявоєнний період.

Останні новини:  Португалію охопили смертоносні лісові пожежі

На відміну від французьких ракет SCALP-EG, які запускаються з повітря, ракети “Нептун” запускаються з землі і можуть націлюватися як на наземні, так і на морські цілі з дальністю до 400 кілометрів. Ця здатність надає їм стратегічну роль у війні. Ці ракети використовувалися з початку конфлікту, зокрема для збиття російського крейсера «Москва» у 2022 році. Вони потенційно можуть конкурувати з американськими ATACMS, єдиною іншою зброєю подібної дальності, яку використовує Київ.

Р-360 «Нептун» — дозвукова крилата ракета, розроблена українським підприємством «КБ «Луч».

Останні новини:  Масові лісові пожежі в Португалії вбили 3 людей, ситуація не поліпшується

Вперше вона була представлена ​​на міжнародній виставці «Озброєння та безпека» у Києві у 2015 році та надійшла на озброєння ВМС України у 2021 році. Ракета «Нептун» вагою 870 кг та довжиною 5,05 метра призначена для ураження кораблів ВМС водотоннажністю до 9000 тонн. Вона має радіус дії понад 200 кілометрів і може вражати морські та наземні цілі в модернізованому варіанті. Ракета оснащена турбовентиляторним двигуном «Мотор Січ MS400» і покращеними системами наведення та електронної техніки порівняно з радянською попередницею Х-35.

Останні новини:  Латвія заборонила використовувати російську мову в банкоматах

До складу ракетного комплексу «Нептун» входять мобільні пускові установки, транспортно-перевантажувальні машини, командно-контрольні машини та спеціальні транспортні вантажівки. Система призначена для роботи на відстані до 25 кілометрів від узбережжя. У бойових випробуваннях і сценаріях бойових дій «Нептун» продемонстрував свою ефективність, зокрема під час атаки на російський крейсер «Москва» у 2022 році. Зараз Україна працює над збільшенням радіусу дії ракети до 1000 кілометрів і збільшенням виробництва.





wheel-news.com