Яке каміння краще для ландшафтного дизайну?

50

Природні та декоративні камені широко застосовуються при оформленні ландшафтного дизайну. Вони додають красу, витонченість та гармонію до окресленого простору. Проте до вибору ландшафтного каміння треба підійти дуже відповідально, адже нехтуючи основними правилами вибору, можна обрати абсолютно несумісні камінці або ж крихкі породи, які значно зіпсують ваш фасад. Дизайнери зазначають, що варто обирати 2-3 типи каменю і використовувати їх для композиції. Проте виникає питання — якому камінню слід віддати перевагу для ландшафтного дизайну? Виходячи з цього, ми спробуємо дати характеристику основним видам каміння, які широко використовують у оформленні дизайну.

Основні породи каміння

За походженням, каміння для ландшафтного дизайну буває вулканічної, осадової та метаморфічної породи.

 

Камені вулканічної породи

Вулканічне каміння, таке як граніт, базальт та діабаз має міцну основу та важку вагу, саме тому ці камені можуть зберігатися на ділянках століттями. Використовують як у звичайному стані, так і піддаючи шліфуванню, що надає  ще кращої якості. Серед мінусів варто виокремити найсуттєвіший — висока ціна, що робить камінь недоступним для масового використання.

Граніт — це найміцніший та найдорожчий камінь з усіх вулканічних. Він чудово витримує навіть несприятливі погодні умови та стійкий до різких перепадів температур. Цей камінь застосовують на альпійських горках, рокаріях та ще в багатьох ландшафтних елементах.

За властивостями базальт мало в чому поступається граніту. Базальтовий камінь міцний, легко витримує навантаження і зберігає свій вигляд протягом сторіч. Найбільше використовують для прокладення паркових алей чи окремих ландшафтних доріжок. Також застосовують для облицювання поверхів та житлових будівель.

Останні новини:  Legendary Rock Voices — легендарне симфонічне шоу

Діабаз — вулканічна порода зеленуватого кольору з чорним відтінком. При виборі каменю може зустрічатись сірий, фіолетовий або ж повністю чорний колір. Напрочуд міцний, може витримувати стрибки температури чи різного роду навантаження. В ландшафтному дизайні застосовується для обробки стін, вимощення алей та в рокаріях.

Камені осадових порід

Доломіт, вапняк та туф вирізняються з-поміж іншого каміння м’якими природними відтінками, вони легко піддаються обробці та шліфуванню. Проте через пористу структуру погано переносять механічну дію та знос, швидко розсипаються. На відміну від вулканічних порід, осадові не такі міцні та витривалі. Великим плюсом осадових порід є їх невисока ціна та доступність. Це каміння застосовують для обробки стін, сходів та для оформлення саду — ландшафту доріжок, бордюрів та майданчиків.




Домоліт декоративний камінь із різноманітною палітрою відтінків — білий. рожевий, зеленуватий, сірий. Має характерний візерунок. Як й інші камені осадових порід, з часом руйнується і втрачає свій блиск та декоративність. І хоча він може руйнуватися роками, сам процес зупинити неможливо. Якщо для оформлення ландшафтного дизайну обрали саме доломіт, ви не розчаруєтеся в його красі та презентабельності, проте його недовговічність може засмутити.

Останні новини:  Якісний та стильний посуд від Bergner

Вапняк — природний камінь, який утворюється шляхом залягання під землею пластами, які формуються в пористу породу. Камінь легкий, морозостійкий, але водночас міцний та довговічний, на відміну від попереднього. Для дизайну його часто обирають через те, що розпиляти та обточити камінь та надати йому правильної форми не складає труднощів. Вапняк застосовують для облаштування альпійських гірок, доріжок та клумб. Особливо естетично, коли з часом цей камінь покривається мохом.

Туф — невелика легка гірська порода, що вирізняється пористістю та міцністю.  Може бути різного кольору — чорного, сірого чи коричневого. Завдяки унікальному зовнішньому вигляді камінь є упізнаваним серед інших осадових порід. Використовують туф у ландшафтному дизайні для створення альпінарію та в елементах оздоблення серед різних видів квітів.

Камені метаморфічної породи

Кварцит, сланець та гнейс мають осадову природу походження, але набагато міцніші та якісніші ніж попередні. Для них характерними ознаками є: стійкість до механічних впливів, вимогливість до температур, чимала вага. Використовують для різних робіт у саду та іноді для прикраси ландшафту.

Кварцит — метаморфічна гірська порода, яка утворилася при метаморфізмі кварцових пісковиків. Характеризується значною твердістю, гладкістю форми та різноманітністю відтінків — від червонуватого до сірого, широко розповсюдженого в природі. Камінь виглядає дуже красиво у сонячні дні, коли блискуча поверхня кварциту відбиває теплі промінчики, утворюючи відблиски. Застосовують переважно для викладання садових доріжок чи для прикраси всередині клумби.

Останні новини:  Чому займ онлайн на карту це досить зручний варіант вирішення поточних фінансовіх задач

Сланець — напрочуд міцна суміш слюди та кварцу. У природі зустрічається чорний та сірий та зеленуватий камінь, декоративно можна отримати фіолетовий та жовтий сланець. Найбільше обирають саме сірий тон, адже він вражає своєю блискучою поверхнею. Легко піддається обробці та розколюється. Застосовується для оформлення доріжок та альпінаріїв.

Гнейс — зерниста порода, яка нагадує кору височенного дерева. До складу входять кварц, різного роду слюди. Відрізняється міцністю та шаруватістю, здебільшого сірого кольору. Головними недоліками каменю є вразливість до погодних умов, вивітрювання та просочення породи. Гнейс використовують в основному для декору клумб та в оформленні квіткових композицій, декоративних садів.

При виборі каміння для ландшафтного дизайну потрібно враховувати перш за все власні вподобання. Станом на сьогодні подається величезний вибір різних порід каменю, як природних, так і декоративних. Всі вони нададуть вашому дизайну рельєфності та оригінальності, до того ж стануть у пригоді для окраси клумб та садових доріжок. Обираючи каміння, варто врахувати не лише його привабливість, а й технічні якості, такі як міцність та стійкість до погодних умов. Нерідко саме ці фактори і відіграють ключову роль у виборі каміння для ландшафтного дизайну.