Учені хочуть побудувати сучасний “Ноїв ковчег” на Місяці

02.08.2024   10:30    38

Учені запропонували врятувати життя на Землі, зберігши його на Місяці в сучасному Ноєвому ковчезі космічної ери, пише Newsweek із посиланням на статтю в журналі BioScience.

Зазначається, що це “місячне біосховище” могло б зберегти кріоконсервовані зразки найбільш зникаючих видів на Землі, щоб захистити їхнє біорізноманіття.

Зразки будуть захищені від земних проблем: від стихійних лих і зміни клімату до геополітичних конфліктів, оскільки вони перебуватимуть далеко на Місяці.

Останні новини:  У Техасі виявили скам’янілості мозазавру віком 80 млн років

Це незвичайне рішення запропонували дослідники зі Смітсонівського національного зоопарку та інституту природоохоронної біології.

“Через безліч антропогенних чинників значна частина видів і екосистем стикається із загрозами дестабілізації та зникнення, які прискорюються швидше, ніж наша здатність зберігати ці види в їхньому природному середовищі”, – заявили дослідники.

Вони пропонують зберігати кріоконсервовані зразки шкіри тварин і клітини фібробластів.

Останні новини:  У Німеччині знайшли раніше невідомий твір Моцарта

Кріоконсервація – це процес, що використовується для збереження клітин, тканин або цілих організмів шляхом їх охолодження до дуже низьких температур. Перед заморожуванням біологічні матеріали обробляють кріопротекторами – речовинами, що захищають клітини від пошкоджень у процесі заморожування. Потім матеріал повільно охолоджують до надзвичайно низької температури, що допомагає запобігти утворенню кристалів льоду, які можуть пошкодити клітинні структури.

Останні новини:  Великий адронний колайдер зробив революційне відкриття

Вчені вважають, що Місяць є ідеальним місцем для зберігання цих матеріалів, оскільки в деяких регіонах поблизу полюсів дуже холодно. На їхню думку, це може дозволити використовувати менше енергії для збереження зразків і менше втручання людини.

Вказується, що понад 45 300 видів у всьому світі перебувають під загрозою зникнення, що становить 28% від усіх 163 040 відомих і вивчених видів.