Вбивство Ханії стане тягарем для Ірану, – The Times

01.08.2024   20:21    66

Вбивство лідера палестинського терористичного угруповання ХАМАС Ісмаїла Ханії у Тегерані стане тягарем для Ірану. Про це пише The Times.

Видання нагадує, що коли Ізраїль хотів убити Халеда Мешаля, тодішнього лідера ХАМАС, у 1997 році, агенти Моссаду бризнули йому отрутою у вухо, коли він зайшов до свого офісу в Аммані. Їх заарештували, він вижив, і операція закінчилася тим, що Ізраїль звільнив із в’язниці засновника та духовного наставника ХАМАС Ахмеда Ясіна в обмін на своїх оперативників.

Останні новини:  Німеччина передасть новий пакет військової допомоги Україні: що до нього увійшло

“Ізраїль офіційно не визнав удар по Ірану і, можливо, ніколи цього не визнає. … Тегеран є столицею так званої “Осі опору”, очолюваного Іраном угруповання ополченців, включаючи ХАМАС, Хезболлу та хуситів у Ємені. … Вбивство Ханії стане глибоким збентеженням для Тегерана, який ледь не розпочав війну з Ізраїлем у квітні після авіаудару, який убив його головного командувача в Сирії”, – йдеться у матеріалі.

Автор вважає, що Іран не захоче розпалювати війну з Ізраїлем “через те, що по суті є нещасним випадком на виробництві”.

“Але це може поставити нанівець переговори про припинення вогню, щоб припинити війну в Газі, яка забрала життя понад 38 000 палестинців, згідно з даними міністерства охорони здоров’я ХАМАС. Поки ця війна триває, ризики регіонального конфлікту залишаються”, – констатує видання.

Вбивство Ісмаїла Ханії

США заявляють про непричетність до вбивства лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії. За словами держсекретаря США Ентоні Блінкена, Вашингтон продовжуватиме домагатися припинення вогню в секторі Газа “стільки, скільки потрібно, щоб досягти цього”.

Як відомо, напередодні у столиці Ірану Тегерані вбили лідера ХАМАС Ісмаїла Ханію. Разом із лідером палестинського терористичного угруповання загинув один з його охоронців.

Останні новини:  Якщо партія Шольца програє ультра правим на вирішальних виборах, це може призвести до його усунення

Згодом син Ханії пообіцяв “боротися за свободу”. За словами Абдула Салама, його батько “прагнув до єдності всіх палестинських угруповань”, і після того, як пережив чотири замахи, “Аллах дарував йому мученицьку смерть, якої він завжди бажав”.





uapress.kyiv.ua