Як правильно прати вовняні ковдри

30.07.2024   16:20    43

Коли ви хочете згорнутися калачиком на дивані з книжкою або улюбленим фільмом, немає нічого затишніше, ніж розгорнути м’яку вовняну ковдру. Вовна тепла, і при належному догляді  може прослужити довгі роки.

Тримати вовняні ковдри в чистоті — ключ до забезпечення тривалого терміну служби. Чим частіше ви використовуєте ковдру, тим частіше її потрібно прати. На щастя, випрати вовняну ковдру в домашніх умовах нескладно — вам знадобиться лише кілька простих засобів.

Матеріали

  • Щітка з м’якою щетиною
  • М’який та/або безпечний для вовни пральний порошок
  • Пральна машина
  • Великий банний рушник (за бажанням)
  • Кульки для сушіння вовни (додатково)
  • Праска (за бажанням)
  • Тканина для пресування (за бажанням)
  • Оцет (за бажанням)
  • Сода (за бажанням)

Важливо пам’ятати, що не всі вовняні ковдри можна прати в пральній машині. Завжди спочатку перевіряйте етикетку на ковдрі. Якщо на ковдрі зазначено, що її можна прати лише в хімчистці, віднесіть її в хімчистку, оскільки навіть найделікатніший режим прання може бути шкідливим.

Останні новини:  Стильні фарбування волосся для брюнеток на осінь 2024

Інструкції

Щоб ретельно почистити вовняну ковдру, скористайтеся цим делікатним, але ефективним методом:

  1. Перевірте на етикетці, чи можна прати ковдру в пральній машині та при рекомендованих налаштуваннях.
  2. Витрусіть всі крихти, бруд або вільне сміття.
  3. Акуратно почистіть ковдру щіткою з м’якою щетиною, щоб видалити додатковий бруд, роблячи кожен рух в одному напрямку.
  4. Попередньо обробіть плями холодною водою з м’яким миючим засобом, намочіть ділянку, а потім промокніть чистим м’яким рушником. Обробляйте плями одразу, щоб запобігти їх застиганню.
  5. Наповніть пральну машину холодною водою з м’яким миючим засобом і залиште ковдру на 15-30 хвилин, перш ніж запускати машину.
  6. Виберіть холодну воду та делікатний, щадний або вовняний режим прання, залежно від вашої пральної машини. Потім запустіть цикл.
Останні новини:  Як боротися із спітнілими вікнами: поради від досвідчених господарів квартир

Як вивести плями з вовняної ковдри

Вовна від природи стійка до плям, оскільки вона відштовхує рідини завдяки своєму природному покриттю. Якщо ви пролили рідину, негайно промокніть її паперовим рушником або чистою тканиною, щоб увібрати якомога більше рідини.




Хоча може виникнути спокуса спробувати відтерти пляму рушником або щіткою, це може зробити пляму ще гіршою. Замість цього обробіть пляму розчином холодної води і м’якого миючого засобу. Чим швидше ви обробите пляму, тим краще.

Останні новини:  Експерти порадили, як відрізнити натуральну шкіру від замінника і не помилитися

Як часто прати вовняну ковдру

Частота прання вовняних ковдр залежить від того, як часто ви їх використовуєте. Якщо вони носять суто декоративний характер, вам не потрібно прати їх дуже часто, однак, якщо ви використовуєте їх щодня, вам доведеться чистити їх кожні кілька місяців. Ви також можете точково обробити їх, якщо це необхідно, між праннями.

Як правильно зберігати вовняну ковдру

Правильне зберігання вовняної ковдри допомагає захистити її від вологи та шкідників, таких як міль. Зберігайте вовняні ковдри в герметичному контейнері тільки після того, як вони були ретельно випрані. Крім того, зберігання кедрової деревини в контейнері з ковдрами може допомогти відлякати комах, а також додати приємного аромату.