Новий вид стародавніх змій знайдено у США

27.07.2024   08:30    27

Нещодавно виявлений вид викопних змій змінює наше розуміння еволюції цих істот, повідомляє SciTechDaily. Чотири особини були знайдені в норі в американському штаті Вайомінг. Переплетені між собою, вони добре збереглися.

Вид назвали Hibernophis breithaupti. Змії цього виду повзали землями Північної Америки приблизно 34 мільйони років тому. Вони мають унікальні анатомічні особливості, вивчати які зручно, оскільки зразки були знайдені цілими з кістками, розташованими в правильному порядку – це незвично для викопних змій.

Останні новини:  Водний цикл Землі стає дедалі нестабільнішим

Дослідники вважають, що знахідки можуть належати до групи Booidea, до якої входять сучасні удави та пітони.

Удави широко поширені в Америці, але їхня рання еволюція не дуже добре вивчена. Нові скам’янілості дають цінну інформацію про еволюцію маленьких рийних удавів, відомих як гумові удави. Існує багато суперечок про їхнє походження.

Hibernophis breithaupti показує, що північні та більш центральні частини Північної Америки могли бути ключовим центром для їхнього розвитку. Відкриття цих змій, що згорнулися разом, також натякає на найдавніше потенційне свідчення поведінки, знайомої нам сьогодні – сплячки в групах.

Останні новини:  Вперше за десятиліття сильні дощі призвели до затоплення Сахари

«Сучасні підв’язувальні змії відомі тим, що збираються тисячами, щоб зимувати разом у лігвах і норах, – каже Майкл Колдуелл, палеонтолог з Університету Альберти, який керував дослідженням разом зі своєю колишньою аспіранткою Жасмін Кроган та колегами з Австралії та Бразилії. – Вони роблять це, щоб зберегти тепло за допомогою ефекту, створюваного клубком сплячих тварин. Цікаво побачити можливі докази такої соціальної поведінки, що датуються 34 мільйонами років тому».

Останні новини:  Підводний скарб: із затонулого індійського Титаніка підняли срібла на 40 млн доларів