Іран здатен отримати збройовий уран “за тиждень-два”: у Байдена натякнули, що винен Трамп

20.07.2024   11:41    56

Іран здатен за лічені дні отримати ядерний матеріал для виготовлення атомної зброї. Про це повідомив державний секретар США Ентоні Блінкен на безпековому форумі у штаті Колорадо.

Так, головний дипломат Америки поскаржився на розвал так званої Ядерної угоди між Іраном з одного боку і низкою великих держав з іншого. Через те, що угода більше не діє, Тегеран зміг відновити свою ядерну програму і значно просунувся в отриманні ядерного матеріалу для бомби, каже держсекретар.

Останні новини:  Сікорський виправдався за свою неоднозначну заяву про передавання Криму

“Замість того, щоб бути принаймні за рік від прориву у виробництві розщеплюваного матеріалу для ядерної зброї, він зараз, імовірно, перебуває за тиждень-два від цього”, – сказав Блінкен.

Разом з тим держсекретар США уточнив, що наразі Іран ще не створив свою ядерну зброю.

Останні новини:  Австралія може передати Україні законсервовані танки Abrams

Скасування Ядерної угоди з Іраном

Як писав УНІАН, у 2015 році Іран підписав з групою країн (США, Францією, Німеччиною, Великобританією, Китаєм і Росією) так звану ядерну угоду. Згідно цієї домовленості, Іран обіцяв не продовжувати свої спроби створити власну ядерну зброю, а західні країни натомість зобов’язалися поступово знімати накладені на Іран санкції.

Однак у 2018 році наступний президент США, тоді це був якраз Дональд Трамп, заявив про вихід Америки з цієї угоди та про відновлення санкцій проти Ірану. У відповідь Іран відновив виробництво збагаченого урану, необхідного для створення ядерної зброї. Попри це, решта підписантів залишилися вірними угоді.

Останні новини:  США наступного тижня оголосять про новий пакет військової допомоги для України


expert.in.ua