В Німеччині знайшли найдавніший рукопис Євангелія про дитинство Ісуса

19.06.2024   17:08    32

В Німеччині знайшли найдавніший рукопис Євангелія про дитинство Ісуса

Фото: STAATS- UND UNIVERSITATSBIBLIOTHEK HAMBURG

1600-літній текст розповідає про дитинство Христа

Фрагмент описує «чудо», яке Ісус здійснив у дитинстві, згідно з Євангелієм від Томи, де йдеться про те, що він оживив глиняні фігурки птахів.

Німецькі дослідники розшифрували рукопис, датований 1600-ми роками, в якому згадується дитинство Ісуса Христа. Про це повідомляє Arkeonews.

Фрагмент, датований IV-V століттям нашої ери, є частиною Євангелія, яка розповідає про епізоди дитинства Ісуса. Зокрема, він містить згадки про «чудо», яке Ісус нібито здійснив у дитинстві — оживив глиняні фігурки птахів.

Останні новини:  Генасамблея ООН ухвалила Пакт майбутнього попри заперечення Росії

«Це значне відкриття для дослідницької галузі, оскільки манускрипт датується ранніми днями християнства. До цього часу найдавнішою відомою грецькою версією Євангелія від Томи вважався кодекс XI століття», — йдеться у пресрелізі Берлінського університету імені Гумбольдта.

Протягом десятиліть зберігся фрагмент папірусу з інвентарним номером P. Hamb Graec. 1011 року залишився непоміченим у Гамбурзькій державній університетській бібліотеці імені Карла фон Осецького. Вважалося, що цей документ — не що інше, як дуже давня повсякденна записка, наприклад, приватний лист або список покупок. Тепер дослідники вважають, що фрагмент папірусу, написаний понад півтора тисячоліття тому, є не просто запискою, а найдавнішою збереженою письмовою копією Євангелія, що описує ранні роки життя Ісуса.

Останні новини:  Росія створила шпигунське кубло під носом у США, – NBC News

«Спочатку ми помітили в тексті слово «Ісус». Потім, порівнюючи його з численними іншими оцифрованими папірусами, ми розшифрували його і швидко зрозуміли, що це не може бути повсякденним документом…Цей фрагмент становить надзвичайний інтерес для дослідження. З одного боку тому, що ми змогли датувати його 4-5 століттям, що робить його найбільш ранньою відомою копією. З іншого боку, тому що ми змогли отримати нові знання про передачу тексту», — каже папіролог Лайош Беркс.

Останні новини:  Ізраїль спростував причетність до підриву пейджерів у Лівані

На думку дослідників, цей рукопис Євангелія був створений як письмова вправа у школі або монастирі — цим вони пояснюють незграбний почерк і нерівні рядки релігійного тексту.





korrespondent.net