Новий вид амазонських риб назвали на честь Саурона з Володаря Перснів

15.06.2024   05:30    36

Новий вид амазонських риб, які до того ж є родичами-вегетаріанцями піраній, назвали на честь Саурона, лиходія з трилогії Дж. Р. Р. Толкіна «Володар Перснів». Таку назву риба Myloplus sauron отримала через характерне забарвлення з вузькою чорною смугою-«зіницею» на боці, що нагадало бразильським науковцям Око Саурона. Про відкриття цього виду повідомили у журналі Neotropical Ichthyology.

Самка Myloplus sauron з яскраво вираженою вертикальною смугою-«зіницею». Machado et al. / Neotropical Ichthyology

Останні новини:  Учені розробили новий метод для вивчення надр вулканів

Що ще відомо про рибу-Саурона?

Для Myloplus sauron характерний статевий диморфізм, тобто самки та самці мають різний зовнішній вигляд. Риби обох статей мають сріблясто-білу луску з помаранчевими та жовтими плямами і такого ж кольору плавники, але вертикальна смуга, яка і наштовхнула науковців на назву цього виду, більш виражена у статевозрілих самок, ніж у самців.

Разом з Myloplus sauron науковці описали ще два споріднених до неї види піранієподібних риб з басейну річки Шінгу, яка є притокою Амазонки. Нове відкриття проливає світло на різноманіття риб Амазонії, тоді як значна кількість видів місцевих риб залишається не відкритою і не описаною.

Останні новини:  У Техасі виявили скам’янілості мозазавру віком 80 млн років