Росія може зберігати в Калінінградській області 100 ядерних боєголовок - Сікорський

12.06.2024   23:21    42

 Росія є загрозою як для України, так і для Польщі. Москва може зберігати в Калінінградській області, поблизу кордону Польщі, 100 ядерних боєголовок, напад РФ на ЄС не є чимось неймовірним.

Про це під час Конференції з відновлення України сказав у Берліні глава МЗС Польщі Радослав Сікорський, передає кореспондент Укрінформу.

Як підкреслив глава польської дипломатії, історія і географія відіграють для Польщі й України першорядну роль. Він наголосив, що Росія вже 300 років намагається колонізувати Україну, утримати її у своїй сфері впливу. В Російській імперії заборонялося писати й говорити українською, а під час Голодомору 30-х років минулого століття СРСР знищив 5 млн українських селян.

Останні новини:  Ізраїль уразив понад 300 цілей у Лівані

“І зараз те саме відбувається на окупованих територіях”, — підкреслив глава МЗС Польщі.

Він звернув увагу, що у 200 км на північ від Варшави є російський анклав – Калінінградська область, де, на думку польської влади, “зберігається 100 ядерних боєголовок”, поруч також Білорусь, яка є близькою до РФ.

“Тобто це означає, що напад на ЄС цілком вірогідний”, — констатував Сікорський.

Останні новини:  Пісторіус розповів, чому поразка України буде “дуже дорогою” для Європи

Він звернув увагу, що російські ракети, якими Москва обстрілює територію України, періодично порушують повітряний простір Польщі, залітаючи углиб території країни. Відтак, небезпека для цієї частини Європи є “більшою, ніж дехто про це думає”.

Сікорський також підкреслив, що російська економічна система переживає колапс, концерн “Газпром” зазнає значних збитків.

“Путін руйнує свою країну, він звертається до Бразилії і Китаю, щоб заморозити конфлікт. Це означає, що він зрозумів: своїх цілей він не досягне, йому не вдасться захопити всю Україну і зробити її колонією”,- наголосив Сікорський.

Останні новини:  У Британії зробили прогнози щодо термінів завершення війни в Україні

Глава польської дипломатії додав, що зараз можна було б відновити Україну в її міжнародно визнаних кордонах і дотримання міжнародного права, «але для цього треба бути активними».

Фото: x.com/radeksikorski


news-xl.net