Макрон розглядає варіант відставки через провал на виборах до Європарламенту

11.06.2024   23:45    22

Президент Франції Емануель Макрон може достроково скласти повноваження, якщо його політична партія «Відродження» програє дострокові вибори. Він почав обговорення цього рішення з найближчим оточенням після того, як прийняв рішення про розпуск нижньої палати парламенту. Такий крок може призвести до дестабілізації країни.

Про це повідомляє Europe 1 з посиланням на інсайдерські джерела. Офіційний Єлисейський палац спростовує ці коментарі.

Останні новини:  Заборона Заходу на удари вглиб Росії робить F-16 менш ефективними, – BI

«Відставка президента — це не табу. Так, сьогодні треба розглядати всі сценарії. Він готовий пожертвувати закінченням свого п’ятирічного терміну», — передає видання слова одного з його родичів.

Euractiv повідомляє, що згідно з опитуваннями ультраправі з «Національного об’єднання» Марін Ле Пен матимуть найбільшу підтримку і проведуть від 235 до 265 депутатів. Для більшості потрібно назбирати 289. Центристські сили можуть розраховувати на 125–155 депутатських мандатів, ліві — на 115–145.

Рішення Макрона суттєво посилює ставки. Адже його відставка разом із програшем на дострокових виборах центристів із «Відродження» означатиме, що в парламенті будуть сильними правий та лівий фланги. Важко уявити, як політсили зможуть домовитися між собою, що загрожує надовго вивести країну зі стабільності.

Останні новини:  Пісторіус розповів, чому поразка України буде “дуже дорогою” для Європи

Перевибори у Франції

На виборах до Європарламенту партія «Відродження» набрала 15,2 % голосів, «Національне об’єднання» — 31 %. Це нікого не здивувало, оскільки опитування громадської думки зазделегідь показували подібний результат. Натомість рішення президента Макрона про розпуск стало шоком для багатьох, зокрема і для членів його коаліції.

У Кремлі, коментуючи результати волевиявлення громадян ЄС, закликали викинути Шольца й Макрона «на помийку історії». Праві сили дійсно покращили свої позиції і не в останню чергу завдяки сприянню російських спецслужб, однак центристи на європейському рівні зуміли втримати удар і навряд це суттєво вплине на підтримку України.





expert.in.ua

Останні новини:  Трамп заявив, що якщо він програє, то винні в цьому будуть американські євреї