Німеччина розробляє свій найдосконаліший основний бойовий танк Leopard 2AX

09.06.2024   07:00    43

Цей проект, який до недавнього часу був оповитий таємницею, покликаний служити проміжним бойовим танком між вже діючим Leopard 2A8 і майбутнім MGCS. Більш тривожним є те, що ця подія також слугує для Німеччини як план Б у разі провалу франко-німецької програми або навіть як важіль у майбутніх переговорах, таким чином ставить Францію перед доконаним фактом щодо важливих рішень, які ще належить прийняти.

Нещодавній прогрес, оголошений у програмі MGCS, яка мала відзначити ефективний перезапуск цієї франко-німецької ініціативи, може бути затьмарений цим одностороннім кроком Німеччини. У той час як Париж і Берлін пообіцяли тісну співпрацю для розробки наступного покоління європейських основних бойових танків, підхід Німеччини міг свідчити про відсутність впевненості у швидкій матеріалізації MGCS або про бажання зберегти стратегічну автономію у виробництві свого військового обладнання.

Останні новини:  Генасамблея ООН ухвалила Пакт майбутнього попри заперечення Росії

Leopard 2AX є не лише відповіддю на потенційний збій MGCS, але також представляє, можливо, більш прагматичний німецький погляд на управління ризиками в такому складному та дорогому проекті. Цей розвиток подій викликає значні питання щодо майбутнього європейського військового співробітництва та довгострокової життєздатності франко-німецького оборонного партнерства.

Наслідки цього німецького плану Б можуть бути значними не лише для балансу сил у Європейському Союзі, але й для динаміки європейської оборонної промисловості, яка часто розривається між співпрацею та національною конкуренцією.

Останні новини:  Ізраїльський “пейджер-джихад” проти Хезболли матиме наслідки для всього світу, – Politico

Нагадаємо, що програма MGCS (Main Ground Combat System) є франко-німецькою ініціативою, спрямованою на розробку основного бойового танка нового покоління на заміну існуючим на озброєнні танкам Leopard 2 і Leclerc. MGCS, запущений з метою зміцнення європейського оборонного співробітництва, спрямований на інтеграцію останніх досягнень у технологіях броні, системах озброєння, датчиках і радіоелектронній боротьбі. Планується, що танк буде високомодульним, з покращеними характеристиками живучості, збільшеною вогневою міццю та широкою інтеграцією інформаційних і комунікаційних систем, що зробить MGCS адаптованим до різних бойових умов і здатним протистояти майбутнім загрозам.

Основний бойовий танк KNDS Leopard 2A8
Основний бойовий танк KNDS Leopard 2A8

Що стосується майбутнього Leopard 2AX, він передбачається як суттєве вдосконалення Leopard 2A8 і включає технології, отримані з нещодавнього досвіду на полі бою. Очікується, що цей танк забезпечить кращий захист завдяки вдосконаленим системам активного та пасивного захисту, чудову вогневу міць із потенційно новими типами боєприпасів або покращену систему озброєння, а також розширені можливості зв’язку та цифрового командування для сумісності в багатонаціональних операціях. Leopard 2AX розроблений, щоб забезпечити технологічний і функціональний міст між поточними поколіннями танків і майбутнім MGCS, водночас пропонуючи Німеччині надійний і автономний варіант у разі затримок або провалу франко-німецького проекту.





wheel-news.com

Останні новини:  У Британії зробили прогнози щодо термінів завершення війни в Україні