“Вояджер-1” знову на зв’язку: вчені розкрили та виправили проблему на борту

26.04.2024   05:31    1989

Протягом останніх кількох місяців найвіддаленіший об’єкт, створений людиною, потрапив у біду: “Вояджер-1” все ще виходив на зв’язок із Землею, але вчені не отримували від нього нічого, окрім двійкової тарабарщини. Ситуація виглядала надзвичайно серйозною – настільки серйозною, що могла означати кінець десятирічної місії. Але завдяки наполегливій роботі команді вдалося розібратися в проблемі на борту і навіть знайти її вирішення.


Вперше з 14 листопада “Вояджер-1” передає наукові та інженерні дані, які можна зрозуміти. У центрі проблеми – Система польотних даних (FDS), один з бортових комп’ютерів зонда. Цей пристрій пакує всі дані – з бортової системи або з наукових систем – перед тим, як передати їх на Землю.

Останні новини:  Археологи знайшли рідкісну істоту віком 150 млн років, яка померла за крок до власної регенерації

У березні команда надіслала запит до космічного апарату і отримала ще одне дивне повідомлення. Але цього разу воно містило все, що було в пам’яті FDS, весь його код, а також наукові та інженерні дані. Завдяки цьому вони змогли зрозуміти проблему і знайти рішення: Існує одна несправна мікросхема, яка зберігає частину пам’яті FDS і частину її коду.



Ми не можемо просто відремонтувати мікросхему на космічному апараті, який знаходиться за 24 мільярди кілометрів (15 мільярдів миль) від Землі. Тож команді довелося перенести пошкоджений код в інше місце і скоригувати його так, щоб система функціонувала, а не використовувала пошкоджену частину.



Враховуючи відстань, потрібно багато часу, щоб доставити щось на зонд і назад. Вояджер-1 знаходиться на відстані 22,5 світлових годин. Вони відправили першу поправку 18 квітня, а 20 квітня отримали відповідь – і, схоже, вона спрацювала. Вони отримали чіткі дані.

Останні новини:  Вчені відкрили новий вид медуз

Це надзвичайно гарна новина після місяців складної роботи та невизначеності. Команда працює над завершенням повної реструктуризації програмного забезпечення FDS. Як тільки це буде завершено, “Вояджер-1” знову розпочне свою наукову місію зі збору даних з міжзоряного простору.

“Вояджер-1” і його космічний апарат-близнюк “Вояджер-2” є єдиними двома створеними людиною об’єктами, які перетнули геліопаузу – область, де сонячний вітер і міжзоряний вітер перебувають у рівновазі. Вже багато років вони подорожують міжзоряним простором, надсилаючи дані на Землю. І, сподіваємось, продовжуватимуть це робити ще довго.

Останні новини:  Заморожені мозкові тканини відновили функції після розмороження

Запланований бюджет НАСА на наступні роки свідчить про прагнення продовжити місію Вояджера і після її 50-річчя у 2027 році.



nnews.com.ua