Уперше зафіксовано квантовий ефект Баркгаузена

25.04.2024   17:27    1135

Класичні шуми Баркгаузена відомі в магнітних системах упродовж понад сотні років, але досі ніхто не спостерігав цей феномен у квантовому світі. Фізики зі США і Канади розробили і провели експерименти з кристалічним матеріалом, фторидом ітрію і літію, легованим гольмієм. І стали свідками найбільшого макроскопічного квантового феномена в лабораторних умовах – квантового тунелювання величезної кількості магнітних спінів.


У присутності магнітного поля всі спіни, або магнітні моменти електронів у феромагнітних матеріалах шикуються в одному напрямку – але не всі відразу. Це відбувається поступово, від домену до домену, які впливають один на одного лавиноподібно. Один зі способів помітити цю зміну – прислухатися. У 1919 році фізик Генріх Баркгаузен обмотав дротом магніт і підніс його до гучномовця і розрізнив потріскування, викликане потріскуванням доменних стінок. Аналогічний феномен можна помітити в інших системах, наприклад, землетрусах і фотоелектронних помножувачах, пише Physics World.



У принципі, ефекти квантової механіки теж можуть створювати шуми Баркгаузена. У такій версії зміна спіна виникає, коли частинки пролітають крізь енергетичний бар’єр, замість того щоб перестрибувати його. Цей феномен має назву квантового тунелювання. Фізики з Каліфорнійського технологічного інституту та Університету Британської Колумбії спостерігали квантовий шум Бракгаузена в кристалічному квантовому магніті, охолодженому до -273 градусів Цельсія. А замість помітного шуму вчені вимірювали стрибки напруги, коли спіни змінювали орієнтацію.



Коли групи спінів у різних доменах переверталися, шуми Баркгаузена виглядали як серії стрибків напруги. Дослідники пояснили ці стрибки квантовими ефектами, тому що на них не вплинуло збільшення температури на 600%. В іншому разі, зміни відбувалися б у класичному режимі. Крім того, застосування магнітного поля перпендикулярно до осей спінів справило надзвичайно сильний вплив: поле почало поводитися як квантовий “вузол” у матеріалі.

Останні новини:  Порочне коло людства: вчені розповіли, чому люди ненавидять одне одного

Це, за словами вчених, ще один доказ нової квантової природи шуму Баркгаузена. Тепер команда фізиків планує застосувати метод до немагнітних матеріалів. Можливо, цей об’єднаний макроскопічний і квантовий феномен може виникати всюди.


cikavosti.com