Вирішення великої проблеми. Знайдено фермент, що руйнує пластик у стічних водах

Сьогодні,   13:30    269

Дослідники виявили фермент, що розкладає ПЕТ-пластик, у мікробах стічних вод. Цей фермент може допомогти переробляти пластикові відходи і боротися із забрудненням навколишнього середовища.

Учені Американського хімічного товариства виявили фермент, здатний розщеплювати поліетилентерефталат (ПЕТ) — один із найпоширеніших пластиків, які використовують для виробництва пляшок і упаковки.

Відкриття було зроблено в мікроорганізмах, що мешкають у стічних водах, а саме в мікробі Comamonas testosteroni. Цей фермент може стати ключем до переробки пластикових відходів і скорочення мікропластикового забруднення.

Останні новини:  Археологи знайшли тисячі реліквій у 2200-річній гробниці імператора царства Чу

Мікропластик — це частинки пластику, які потрапляють у стічні води та забруднюють навколишнє середовище. Однак C. testosteroni виявився здатним руйнувати ПЕТ, перетворюючи його на мономери, які можна використовувати як джерело вуглецю для росту інших мікробів або переробляти на корисні речовини.

Команда вчених провела експерименти, під час яких мікроби були інкубовані з плівками і гранулами ПЕТ. Вони показали, що мікроби швидше руйнували шорсткі гранули пластику, особливо за присутності ацетату, який присутній у стічних водах.

Останні новини:  Археологи біля Львову знайшли унікальний музичний інструмент, якому понад 5000 років