Військові отримали перші машини "Джура" українського виробництва: що про них відомо (відео)

Вчора,   22:12    1095

Збройні сили України отримали на озброєння перші легкі тактичні бронемашини «Джура». Цю техніку українського виробництва отримала 40-а окрема артилерійська бригада.

Як повідомляє «Армія TV», машини були допущені до експлуатації військовими в серпні цього року. Ця тактична п’ятитонна бронемашина має забезпечити захист для військових, які виконують бойові задачі у прифронтовій зоні.

Задля цього бронеавто оснащене потужним дизельним двигуном та легким бронюванням, яке здатне зупинити уламки або кулю з легкого стрілецького озброєння. За словами артилеристів, вони лише опановують «Джуру». Наразі військові випробовували її на складних ґрунтах. Вони наголошують, що ця машина себе добре показала на піщаній місцевості та лише чекають сезону дощів, коли військові будуть вимушені працювати в умовах розмитих доріг.

Останні новини:  У небі над Дніпром помітили рідкісну перевернуту веселку (ВІДЕО)

«Їде, не боїться нічого, це добре зроблена машина для таких умов. Через її малі розміри вона непомітна, ви можете сховати її в будь-якому лісі або лісопосадці від ворожих дронів», — каже механік-водій бронеавтомобіля Віктор.

Він додав, що броневик чудово підходить для того, щоб завезти невелику групу бійців або боєкомплект на позиції у своєму багажному відділенні. Загалом ця машина має плавний хід по бездоріжжю попри свою вагу. Репортере відзначили, що при цьому в авто є хороший рівень шумоізоляції.

Що відомо про «Джуру»

Це легкий бронеавтомобіль утилітарного типу, який сконструювала українська компанія НВО «Практика» на основі шасі японського позашляховика Toyota Land Cruiser 70. Розробники модифікували оригінальне шасі позашляховика, встановивши на нього спеціально розроблену броньовану капсулу, яка забезпечує захист екіпажу на рівні стандарту STANAG 4569 lvl 1. Відомо, що броня цього авто захищає від автоматних куль калібру 5,45 мм (7Н10) та забезпечує захист від підриву кількох гранат під колесом або днищем авто. У авто може поміститись до п’яти людей.

Останні новини:  У Харківській області повністю згоріло село через лісову пожежу (відео)

Так, з урахуванням того факту, що вага авто зросла до 5,7 тонни у спорядженому стані конструктори посилили залежну підвіску та встановили нову гальмівну систему відповідно до збільшеної маси авто. Втім, двигун залишили заводський, адже за словами розробників, у Land Cruiser 70 він достатньо потужний та дуже надійний, з мінімумом електроніки. Він розвиває потужність у 200 кінських сил та на вимогу замовника комплектується автоматичною, напівавтоматичною або механічною коробкою передач.




Озброєне авто кулеметом калібру 7,62 мм, який встановлений на даху та має додатковий захист стрільця.

Останні новини:  Прикордонники показали влучний удар по ворогу на запорізькому напрямку (Відео)

Зауважимо, що свою назву авто отримало від давнього українського слова «Джу́ра». Саме так називали в Україні в 16—18 століттях зброєносця, учня у козацької старшини. Зазвичай джурами були молоді хлопці.