Вчені вважають, що інопланетні цивілізації знищували себе самі, і ми можемо йти їх шляхом

Сьогодні,   14:30    173

Нова модель вчених показує, що розвиненій інопланетній цивілізації може знадобитися менш як 1000 років, щоб знищити власну планету через зміни клімату, навіть якщо вона покладається виключно на відновлювану енергію.

Коли астрофізики змоделювали підйом і занепад інопланетних цивілізацій, вони виявили, що якщо цивілізація зазнає експоненціального технологічного зростання та споживання енергії, то пройде менш як 1000 років, перш ніж планета стане занадто гарячою, щоб бути придатною для життя. Це було б правдою, навіть якби цивілізація використовувала відновлювані джерела енергії, через неминуче виділення тепла, як передбачено законами термодинаміки. Нове дослідження було опубліковано в базі даних препринтів arXiv і поки перебуває в процесі рецензування.

У той час як астрофізики хотіли зрозуміти наслідки для життя за межами нашої планети, їхнє дослідження спочатку було надихнуте використанням енергії людиною, яке експоненціально зросло з 1800-х років. У 2023 році люди використали близько 180 000 терават-годин (ТВт-год), що приблизно дорівнює тій самій кількості енергії, яка потрапляє на Землю від Сонця в будь-який момент. Значна частина цієї енергії виробляється за допомогою газу та вугілля, які швидко нагрівають планету. Але навіть якби вся ця енергія вироблялася за допомогою відновлюваних джерел, таких як вітер і сонячна енергія, людство продовжувало б рости, а отже, потребувало б більше енергії.

Астрофізик з Технічного університету Флориди Манасві Лінгам і його співавтор Амедео Бальбі, доцент кафедри астрономії та астрофізики Римського університету Тор Вергата, зацікавилися застосуванням другого закону термодинаміки до цієї проблеми. Цей закон говорить, що не існує ідеальної енергетичної системи, де вся створена енергія ефективно використовується; частина енергії завжди повинна виходити з системи у вигляді тепла. Очевидно, що це нагріває планету з часом. Лінгам пояснює:

Ви можете думати про це як про діряву ванну. Якщо ванна, яка містить лише невелику кількість води, має витік, лише невелика кількість може вийти. Але в міру того, як ванна наповнюється все більше і більше — оскільки рівень енергії експоненціально зростає, щоб задовольнити попит — невеликий витік може раптово перетворитися на затоплений будинок.

У цій метафорі затоплений будинок — це температура атмосфери планети. Накопичення витоку енергії, навіть із зеленої енергії, зрештою призведе до перегріву будь-якої планети до точки, коли вона стане непридатною для життя. Якщо рівень енергії не буде обмежено, цей катастрофічний рівень зміни клімату може зайняти менш як 1000 років від початку виробництва енергії.




Для астробіологів цей 1000-річний ліміт також значно ускладнює пошук життя в інших місцях космосу. Зрештою, 1000 років — це мить в космічних термінах, оскільки таким планетам, як Земля, потрібні сотні мільйонів років, щоб стати придатними для життя. Але вимирання інопланетян — не єдиний потенційний результат експоненціального використання енергії.

Останні новини:  Дельфіни посміхнулися для спілкування одне з одним під час гри

Для вирішення цієї проблеми можна подумати над тим, як перемістити виробництво енергії за межі планети, але Лінгам пропонує вибрати рівномірне зростання, а не експоненційне. На думку вченого, якщо вид вибрав рівновагу, навчився жити в гармонії зі своїм оточенням, цей вид і його нащадки могли б вижити, можливо, до мільярда років.

Останні новини:  Люди практично повністю винищили гігантські рифи з устрицями у Європі