Вчені розповіли, що знаходиться під поверхнею Місяця

Сьогодні,   10:30    690

Знайдено нові докази того, що Місяць, як і Земля, має під поверхнею шар розплавленої породи.

Місяць, як і Землі під дією тяжіння свого супутника та Сонця, зазнає ефектів припливів. Реакції Місяця на припливи не дуже помітні, оскільки супутник не має води на своїй поверхні, і значною мірою залежать від його внутрішньої структури. Вчені вже робили спроби дізнатися більше про те, що Місяць приховує від поверхнею, проаналізувавши припливні зміни за місяць. У новій роботі, опублікованій у AGU Advances, надається ширший аналіз припливів, який охоплює зміни за рік, зафіксовані супутниковою місією NASA Gravity Recovery and Interior Laboratory (GRAIL) і Lunar Reconnaissance Orbiter.

Останні новини:  Залишки палацу гетьмана Розумовського та інші цікавинки київських підземель

Об’єднавши місячні та річні спотворення форми Місяця та гравітаційного поля з іншою інформацією (наприклад, середньою щільністю Місяця), дослідники змогли змоделювати природу внутрішньої частини супутника. Команда виявила, що, включивши більш м’який шар в основу мантії Місяця, було легше відтворити спостережувані вимірювання сили тяжіння.

Дослідники припустили, що якщо розплавлений шар під поверхнею Місяця справді існує, він може складатися з багатого титаном матеріалу під назвою ільменіт. Перш ніж дослідники зможуть з упевненістю сказати, з чого може складатися цей шар і які механізми зберігають його тепло, необхідно провести додаткові дослідження.

Останні новини:  Сучасні люди з’їдають дуже велику кількість пластику