В РФ губернатор Вологодської області планує встановити пам'ятники Сталіну та Грозному

Сьогодні,   17:00    147

Губернатор Вологодської області Росії Георгій Філімонов оголосив про плани встановити у Вологді пам’ятники Йосипу Сталіну та Івану Грозному. Про це він повідомив у власному Telegram-каналі.

Чиновник зазначив, що роботи з виготовлення монумента Сталіну вже наближаються до завершення, а необхідність його встановлення пояснив зверненнями «з боку громадськості». Скульптуру, за словами Філімонова, планується встановити на території будинку-музею «Вологодське посилання», де Сталін проживав кілька місяців.

Пам’ятник Івану Грозному, повідомив губернатор, буде скопійовано з невеликої моделі, яка є в його кабінеті. «Тяжка, ґрунтовна, а в реальну величину буде ще грандіозніше», – упевнений він.

Останні новини:  У США сотня єнотів оточила будинок жінки, "вимагаючи" їжу (відео)

У серпні Філімонов викладав фото картини, на якій він тисне руку Сталіну.

«Висить у приймальні. Подарували не так давно. Концептуально», – підписав він свою посаду. Він також демонстрував інтер’єр свого кабінету, на стінах якого є портрети Сталіна, наркома внутрішніх справ СРСР Лаврентія Берії, голови ВЧК Фелікса Дзержинського, засновника КНР Мао Цзедуна та президента Володимира Путіна.

При цьому губернатор, пише 7х7, позиціонує себе сучасним і «молодіжним» губернатором: він танцював на відкритті фестивалю капоейру, читав реп, а на нараді про результати освіти відчитав підлеглих англійською мовою.

Установки пам’ятника Сталіну вимагали члени вологодського відділення КПРФ. У травні 2024 року депутат законодавчого зібрання регіону від цієї партії Олександр Морозов сказав, що губернатор назвав ініціативу «корисною та своєчасною».

Останні новини:  В Іспанії оштрафували нудиста, який прийшов голяка до поліції подати скаргу

У роки правління Йосипа Сталіна жертвами масових репресій у СРСР стали мільйони людей. За офіційними даними, у 1930-1953 роках у справах ОГПУ-НКВС-МВС було засуджено 3,8 млн осіб, а розстріляно за 1923-1953 роки – 800 тис. осіб. Історики вважають, що ці дані занижені у кілька разів.

Після смерті диктатора багато репресованих було реабілітовано, а пов’язані зі Сталіним об’єкти, зокрема міста, – перейменовано. Проте останніми роками у низці міст Росії знову встановлені пам’ятники Сталіну, але в їх відкритті з’являються посадові особи.




За даними на 2023 рік (пізнішої інформації немає), в Росії було встановлено 110 пам’ятників Сталіну. З них 95 були встановлені за Володимира Путіна, а темпи встановлення пам’ятників подвоїлися після анексії Криму в 2014 році. Лише 9% монументів збереглися з радянських часів. У 1990-ті роки в Росії було встановлено лише п’ять пам’яток Сталіну.

Останні новини:  ТЦК на концерті Океану Ельзи: Мережа вибухнула мемами