Український історик розповів про княжі знаки Київської династії

Сьогодні,   09:30    117

Український історик Олександр Алфьоров розповів про княжі знаки Київської династії, пише Успіх in UA.

Публікацію, присвячену цій темі, він оприлюднив на своїй сторінці у Facebook.

Фахівець зазначив, що такими знаками позначали кордони володінь, таврували худобу. Їх наносили на побутові та ювелірні вироби, зображували на монетах і печатках.

З Х ст. на території української середньовічної держави Русь активно стала запроваджуватися система княжих знаків Київської династії. У науці до них вживають такі назви: тризуб, двозуб, знаки багроподібної форми, знаки індивідуальних форм та знаки, подібні до літери Ж.

Останні новини:  Учені занепокоєні: у 99% води у пляшках по всій Землі знайдено хімікати




“За часів Русі княжі знаки згадуються під назвами “пятно” та “печать”. Кожен князь спадкував знак свого батька та дещо змінював його зображення для відокремлення свого майна від батькового чи братів. Окрім того, один знак міг мати різне накреслення, що було продиктовано поверхнею, на який він зображувався, чи тодішньою модою. Проте він завжди зберігав свою основу. Саме у такий спосіб було утворено розгалужену систему знаків, що розпочалась із двозуба – першого відомого княжого знака з Х ст.”, – зазначає Олександр Алфьоров.

На сьогоднішній день відомо про декілька сотень різновидів княжих знаків наших князів. Згодом вони були замінені гербами, проте вони продовжували існувати й уже у змінених формах та перетворилися на герби князів Острозьких, Вишневецьких, Четвертинських, Огінських та інших.

Останні новини:  Українські вчені зафільмували айсберг із басейном в Антарктиці

У 1918 р. знак Володимира Великого було взято як основу герба України.