Учені зуміли вивести стійкі до спеки корали

Вчора,   20:30    94

Створено коралові колонії, яким не страшне глобальне потепління.

Британські вчені з Ньюкаслського університету довели можливість виведення стійких до спеки коралів. Дослідження опубліковано в науковому журналі Nature Communications.

Під час експерименту команда за допомогою селекції створила дорослі корали, які краще переносять тепловий стрес через нагрівання морської води.

Експерти провели селекційні випробування за двома різними ознаками: толерантність до короткочасного інтенсивного впливу тепла (10 днів із підвищенням температури середовища на 3,5°C), або до менш інтенсивного, але тривалого впливу, більш типового для природних морських теплових хвиль (1 місяць із підвищенням температури води на 2,5°C).

Останні новини:  Місія НАСА шукатиме ознаки умов для зародження життя на супутнику Юпітера

Вчені виявили, що вибір батьківських колоній з високою стійкістю до тепла збільшив стійкість дорослого потомства.

Цей результат зберігався для реакції як на 10-денний, так і на місячний вплив. Теплостійкість теоретично можна підвищувати приблизно на 1°C на тиждень протягом одного покоління.

Попри успішний експеримент, дослідники зазначили, що для великомасштабного селекційного розведення коралів необхідно визначити більше генетичних ознак, що вказують на стійкість колоній коралових поліпів до спеки.

Останні новини:  Вчені виявили комаху розміром з авто, яка блукала Землею 340 000 000 років тому