Учені знайшли стародавню тварину, яка схожа на робот-пилосос

Вчора,   23:30    448

У Південній Австралії палеонтологи зробили важливе відкриття, яке дає змогу краще зрозуміти, як розвивалося життя на Землі. У національному парку Нільпена Едіакара було знайдено скам’янілість стародавньої морської тварини, вік якої становить близько 555 млн років. Вчені вважають, що це відкриття відображає ключовий момент в еволюції – перехід від одноклітинних організмів до складніших форм життя.

Останні новини:  Археологи виявили великий скарб із монет епохи Римської імперії в несподіваному місці

Дослідники ідентифікували викопне як Quaestio simpsonorum, одну з перших морських тварин з ліво-правою асиметрією – важливою ознакою еволюційного розвитку. За словами вчених, ця тварина нагадувала робота-пилососа, який переміщався морським дном, всмоктуючи мікроскопічні водорості та бактерії. Її розміри були меншими за долоню, а тіло вирізнялося наростом у формі знака питання, що розділяв боки.

Останні новини:  Щось пішло не так. Майже 500 000 років тому магнітні полюси Землі мали помінятися місцями

Палеонтологи виявили, що Quaestio могло пересуватися самостійно, про що свідчать сліди інших скам’янілостей, знайдені під ним. Це відкриття дає можливість зазирнути в минуле планети і побачити, як розвивалося життя, що допомагає шукати схожі ознаки на інших планетах.

На думку професорки Мері Дросер, вивчення таких копалин важливе не тільки для розуміння еволюції, а й для виявлення чинників, що сприяють вимиранню видів, чи то зміна клімату, чи то нестача кисню.

Останні новини:  На Хортиці знайшли рідкісну зброю часів козаччини