Учені заявили про прорив у відродженні вимерлого тасманійського тигра

Вчора,   19:30    180

Тасманійський тигр, сумчаста тварина, схожа на вовка, яка колись мешкала в лісах Тасманії, може бути повернута з небуття після вимирання.

Також відомий як тилацин, звір розміром з лабрадора був останнім сумчастим хижаком Австралії. Група американських і австралійських дослідників заявила про серію наукових проривів, пише Sky News.

Останній представник виду помер у зоопарку Гобарта в 1936 році після того, як решту винищили в спробі захистити зростаючу тваринницьку галузь Тасманії.

Однак його нещодавня загибель робить його ідеальним кандидатом на «воскресіння», на думку фахівців компанії з Далласа Colossal Biosciences, що стоїть за цим проєктом. Бет Шапіро, головний науковий співробітник Colossal пояснив:

«Зразки тилацину, які використовуються для нашого нового референтного геному, є одними з найбільш добре збережених стародавніх зразків, з якими працювала моя команда. Рідко буває так, що зразок дає змогу так далеко зайти в галузі стародавніх методів ДНК».

Зазначається, що 108-річний зразок, збережений у спирті в музеї в Мельбурні, дав змогу команді витягти послідовність ДНК тилацину, яка, за їхніми словами, на 99,9% збігається з оригіналом.

Їм вдалося витягти зі зразка більш крихкі молекули РНК. Це дало змогу команді побачити, які з генів тилацину експресуються в певних тканинах.

Останні новини:  Вчені відкрили біопластик, що швидко розкладається

«З цим новим ресурсом ми зможемо визначити, що тилацин відчуває на смак, що він може відчувати на дотик, який у нього зір і навіть як функціонує його мозок», — розповів професор Ендрю Паск із Мельбурнського університету, який бере участь у проєкті.

Colossal використовували методи редагування генів для зміни геному найближчого нині живого родича тилацина — товстохвостого даннарта -, щоб створити істоту, максимально схожу на тасманійського тигра.

Останні новини:  У Бразилії знайшли скам’янілості попередників динозаврів

За їхніми словами, вони внесли понад 300 генетичних «правок» тилацину в клітини даннарта, вирощені в лабораторії, а також дізналися, як викликати овуляцію в крихітного сумчастого та виростити його ембріони поза маткою — аналогічно до методів, які використовують під час ЕКЗ у людей.




Деякі вчені вважають, що це просто занадто складно технічно. Інші стверджують, що дослідження з воскресіння не зашкодять, навіть якщо вони просто поліпшать розуміння давно вимерлих видів і збережуть їхню ДНК для майбутніх досліджень.

Прогрес, досягнутий у галузі ЕКЗ сумчастих для проєкту з тилацину, «може бути застосований до всього генеалогічного древа сумчастих», — стверджує професор Паск із Дослідницької лабораторії комплексного відновлення геному тилацину.

Останні новини:  Вчені виявили новий найрідкісніший колір очей, який має лише 1% населення

Передбачається, що вони можуть допомогти триваючим зусиллям із захисту видів, що перебувають під загрозою зникнення, таких як тасманійський диявол.

Новини про вимерлі види — деталі

Учені нещодавно виявили предка вимерлого тасманійського тигра, який мав «надзвичайно товсті» щелепні кістки, щоб обгризати здобич, включно з кістками та зубами. Про це йдеться в новому дослідженні, яке опубліковано в Journal of Vertebrate Paleontology. Зокрема, в ньому описується три стародавні види сучасних тилацинів.

За словами дослідників, нововідкриті види були «безсумнівно, найдавнішими представниками» тасманійського тигра і жили в Австралії 23-25 мільйонів років тому, під час пізнього олігоцену. Зокрема їхні скам’янілості були знайдені на території Всесвітньої спадщини Ріверслі.