У США розслідують витік даних щодо планів Ізраїлю

Вчора,   19:01    220

У США розслідують витік даних щодо планів Ізраїлю

Фото: Getty Images

Документи під грифом «цілком таємно» потрапили в мережу

Опубліковані у соцмережах документи описують підготовку Ізраїлю до удару по Ірану. Один із документів також свідчить про наявність у Ізраїля ядерної зброї.

У США розслідують витік секретних розвідданих про плани Ізраїлю щодо помсти Ірану. Про це у суботу, 19 жовтня, повідомив CNN із посиланням на три неназвані джерела і документи.

Зазначається, що документи, датовані 15 і 16 жовтня, почали поширюватися в інтернеті після того, як їх опублікував у Telegram обліковий запис під назвою «Middle East Spectator». Вони мають гриф «цілком таємно» та маркування, що вказує на те, що ознайомитися з цією інформацією можуть лише члени розвідувального альянсу «П’ять очей» — Канада, Нова Зеландія, Британія та Австралія (включно із США).

Останні новини:  ЗСУ отримали німецькі системи IRIS і майже три десятки одиниць бронетехніки, включно з танками

Документи описують підготовку Ізраїлю до удару по Ірану. В одному з них йдеться про плани Ізраїлю переміщувати боєприпаси. Його склало Національне агентство геопросторової розвідки.

В іншому документі стверджується, що його джерелом є Агентство національної безпеки, і в ньому описуються навчання Військово-повітряних сил (ВПС) Ізраїлю з застосуванням ракет класу «повітря-поверхня», які також, як вважають, готуються до удару по Ірану.

Останні новини:  Санду проголосувала на виборах президента Молдови

Співрозмовник CNN сказав, що слідство перевіряє, хто мав доступ до цього документа Пентагону. Будь-який такий витік автоматично призведе до розслідування Федеративного бюро розслідувань (ФБР) разом із Пентагоном і розвідувальними службами США. У ФБР відмовилися від коментарів.

Витік інформації стався у надзвичайно чутливий момент у американсько-ізраїльських відносинах і розлютив Ізраїль, який готувався завдати удару по Ірану у відповідь на ракетний обстріл 1 жовтня.

Останні новини:  У МВФ назвали терміни завершення війни в Україні

Один із документів також свідчить про те, що Ізраїль роками відмовлявся публічно підтвердити: країна має ядерну зброю. У документі йдеться, що США не бачать жодних ознак того, що Ізраїль планує застосувати ядерну зброю проти Ірану.

Перед цим прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив Байдену, що Ізраїль планує завдати удару по військових цілях Ірану, а не по ядерних або нафтових об’єктах.





korrespondent.net