У Китаї знайшли кладку найменших яєць динозаврів

Сьогодні,   00:30    243

Китайські палеонтологи виявили кладку мініатюрних яєць тероподів верхньокрейдового періоду, що дало змогу описати новий вид динозаврів — Minioolithus ganzhouensis.

Будова яєць Minioolithus ganzhouensis. (A) Вид зверху на кладку, чотири яйця розташовані нерівномірно; (B) Вид знизу, що показує два частково розкритих яйця; (C) Фрагмент кістки кінцівки; (D) Повне яйце; (E) Ембріональна кістка в яйці (білий прямокутник); (F) Збільшення поверхні одного з яєць, яке показує черв’якоподібний і вузлуватий орнамент / © Historical Biology, Rui Wu et al.

У ході розкопок у повіті Ганьсянь поблизу міста Ганьчжоу дослідники знайшли кладку з шести яєць, що належать динозаврам непташиних тероподів. Декілька яєць були пошкоджені, а в одному з них збереглися фрагменти кісток, імовірно кінцівок ембріона. За результатами аналізу структури шкаралупи та орнаменту поверхні, палеонтологи змогли виділити новий оотаксон — Minioolithus ganzhouensis, що є надзвичайно важливою знахідкою для вивчення еволюції динозаврів.

Останні новини:  Археологи з’ясували, чому вікінги не стали колонізувати Америку

Яйця мають рекордно малий розмір — всього 30 міліметрів у довжину, а товщина шкаралупи варіюється від 0,13 до 0,35 міліметра. Особливістю яєць є червоподібний орнамент на поверхні, який спостерігається під мікроскопом. Кладку датують приблизно 83,6-86,3 мільйона років тому, що відповідає верхньому крейдяному періоду. Такі маломірні яйця є рідкісною знахідкою в палеонтології та надають нові можливості для вивчення ембріонального розвитку динозаврів.

Останні новини:  У Китаї виявлено археологічні пам'ятки неоліту та періоду правління династії Ся

Філогенетичний аналіз показав, що ці динозаври належали до групи непташиних тероподів — двоногих м’ясоїдних динозаврів. Ця знахідка має важливе значення, оскільки раніше палеонтологам були відомі лише кілька подібних оотаксонів, і лише деякі з них характеризувалися такими малими розмірами яєць. Виявлені кісткові фрагменти також допомогли краще зрозуміти будову цих древніх ящерів.

Останні новини:  Вчені зуміли виростити курчат з яєць без шкарлупи

Отримані дані надають цінну інформацію про еволюційні процеси, які відбувалися серед динозаврів наприкінці крейдяного періоду, та вказують на важливість подальших досліджень у цьому напрямку.