У Китаї знайшли найменше у світі скам’яніле яйце динозавра

Сьогодні,   06:30    150

У Китаї виявлено найменше яйце динозавра розміром менш як 3 см. Ймовірно, воно належало динозавру-тероподу.

Китайські вчені з кількох провідних інститутів країни виявили найменший у світі викопний зразок яйця динозавра. Відкриття було зроблено в місті Мейлін у провінції Цзянсі. Про це повідомляє китайський науковий портал «Кецзі жибао». Результати дослідження були опубліковані в журналі Historical Biology.

Останні новини:  NASA: на Марсі під товщею льоду може існувати мікробне життя

2021 року дослідники виявили гніздо із шести скам’янілих яєць. Через три роки вдалося підтвердити, що в руках учених – яйця динозавра віком понад 80 млн років. Кладка була зроблена в пізній крейдяний період. Знахідка була зроблена в басейні річки Ганьчжоу. Цей регіон є рекордсменом за кількістю виявлених скам’янілостей яєць динозаврів.

Останні новини:  Генетики з’ясували, звідки з’явилися японці

Яйця мають овальну форму. Діаметр найменшого яйця становить лише 29 мм. До цього розмір найменшого яйця динозавра, виявленого в Китаї, становив 45,5×40,4×34,4 мм. Яйце має тонку шкаралупу і незвичайну поверхню з вузликовими й червоподібними візерунками.

Найменше скам'яніле яйце динозавра

Філогенетичний аналіз засвідчив, що яйця належали невеликому динозавру-тероподу – хижаку, який мешкав у мезозойську еру. Дослідницька група зазначила, що ці скам’янілості яєць розширили знання про розмаїття динозаврів пізньокрейдяного періоду і мають велике значення для розуміння еволюції стародавніх рептилій.

Останні новини:  На Хортиці знайшли стародавні татарські та європейські монети