Турецький фермер знайшов стародавню мозаїчну підлогу. Це варто побачити

Вчора,   21:30    1186

Фермер Мехмет Емін Суалп, що висаджував саджанці на своєму полі в селі Салкая, несподівано натрапив на древню мозаїчну підлогу площею 84 квадратних метри. Вона навдивовижу добре збереглася. Місце знахідки розташоване неподалік міста Елазиг, у регіоні Східна Анатолія (Туреччина).

Мозаїка таких розмірів, що зображує десятки тварин, дерев та рослин, у країні знайдена вперше.

Коли фермер побачив мозаїчну підлогу з візерунками, він зрозумів, що знайшов дещо надзвичайне. Він повідомив про своє відкриття поліцію та дирекцію музею міста Елазиг. На місце прибули археологи, які взялися очищати та вивчати підлогову мозаїку. На думку експертів, цей розкішний артефакт створений за давньоримських або ранньовізантійських часів. Його походження дослідники уточнять найближчим часом. Нині на археологічному об’єкті проводяться розкопки, що їх ініціювала дирекція музею міста Елазиг за сприяння Міністерства культури та туризму Туреччини.

Останні новини:  На дні озера Мічиган знайдені таємничі кратери

старовинна мохаїка на підлозі

Дослідники побачили на підлоговій мозаїці фігури різних тварин, таких як лев, гірський козел, качка, хорт, олень, фазан, свиня, ведмідь, гусак, леопард, а також зображення птахів та дерев і рослин різних видів. Майже одночасно з мозаїчною підлогою в регіоні розкопали старовинну церкву та винний льох, розповіло видання Arkeonews.




Нуман Хатіпоглу, губернатор Елазига, який оглянув територію археологічних робіт, був у захваті від мозаїки. Чиновник подякував фермеру, що знайшов реліквію, а також висловив готовність проводити в регіоні й інші розкопки. Губернатор вважає, що такі дивовижні артефакти слід готувати для показу. Адже їх має побачити якомога більше людей.

Останні новини:  Дайвери знайшли чудово збережені кістки вимерлої карибської мавпи