Сонце досягло свого піку активності: настає період сонячного максимуму

Сьогодні,   18:30    413

Наша власна зірка, Сонце, переходить у фазу, відому як сонячний максимум, і це означає, що все стане цікавим. Як пояснив Джеймі Фейворс, який очолює Програму космічної погоди НАСА , сонячний максимум — це період збільшення кількості сонячних плям і сонячної активності, що впливає як на наше розуміння космосу, так і на наше повсякденне життя на Землі.

«Це збільшення активності дає захоплюючу можливість дізнатися про нашу найближчу зірку, але також викликає реальні наслідки на Землі та в усій нашій Сонячній системі», — пояснив Фаворс.

Сонячний максимум

Давайте спочатку дізнаємося, що таке сонячний максимум. Це частина 11-річного циклу зміни магнітної активності Сонця. Цей цикл досягає піку під час сонячного максимуму, коли магнітні полюси Сонця змінюються, подібно до того, як Північний і Південний магнітні полюси Землі можуть мінятися місцями кожного десятиліття. Цей різкий переворот призводить до сплеску сонячної активності.

Як це проявляється? Поверхня Сонця всіяна більшою кількістю сонячних плям, викликає більше сонячних спалахів і викидає більше сонячного матеріалу, відомого як викиди корональної маси (CME).

Усе це через повороти магнітного поля Сонця. Сонячні плями виглядають як темні плями на поверхні Сонця — вони холодніші, ніж їх оточення, і є осередками сонячних вивержень.

Останні новини:  Картонна упаковка для молока виявилася гіршою за пластикову

Уважно стежити за Сонцем

З 1989 року Міжнародна група прогнозів сонячного циклу, яку спільно спонсорують NASA та NOAA, стежить за плямами на Сонці та прогнозує сонячну активність. Висновки цієї групи мають вирішальне значення для підготовки до потенційних ударів на Землі. І NASA, і NOAA відточили свої методи відстеження витівок Сонця. Це критично важливо, оскільки те, що відбувається на Сонці, може вплинути на космічну погоду, яка, своєю чергою, має різні наслідки від красивих до руйнівних тут, на Землі.

Космічна погода і життя на Землі

Вірте чи ні, але витівки Сонця можуть вплинути на ваше повсякденне життя. Ці спалахи та CME можуть створювати сонячні бурі, покриваючи Землю зарядженими частинками. Досягнувши нашої планети, вони можуть взаємодіяти з магнітним полем Землі і навіть викликати геомагнітні бурі.




Ці шторми, невидимі неозброєним оком, можуть переривати супутниковий зв’язок, перешкоджати радіо- та GPS-сигналам, а в крайніх випадках навіть впливати на електромережі. Більшість із вас, напевно, не пам’ятає великого відключення електроенергії у Квебеку в 1989 році, яке було викликано особливо потужною геомагнітною бурею. З сонячним максимумом на горизонті моніторинг космічної погоди є більш важливим, ніж будь-коли.

Недавні сонячні бурі

У травні 2024 року Сонце влаштувало справжнє шоу серією інтенсивних спалахів і CME, що призвело до одних із найпотужніших геомагнітних бур, які ми бачили за два десятиліття. Це не тільки призвело до яскравих полярних сяйв, але й могло порушити електромережі та комунікаційні мережі.

Останні новини:  Сліди місяця, вкритого вулканами, знайшли за межами Сонячної системи

«Це оголошення не означає, що це пік сонячної активності, який ми побачимо в цьому сонячному циклі», — сказав Ельсаїд Талаат, директор з операцій космічної погоди у SWPC. «Поки Сонце досягло періоду сонячного максимуму, місяць, коли сонячна активність досягає максимуму на Сонці, не буде визначено через місяці чи роки».

Сонячний максимум, Сонце і майбутнє

Сонячний максимум може тривати ще рік. Тим часом вчені уважно стежать за кількістю плям на Сонці, щоб оцінити повний масштаб цього сонячного циклу. Традиція спостереження за сонячними плямами сягає глибокої давнини, коли Галілей вперше помітив їх на початку 1600-х років.

«Активність сонячних плям під час сонячного циклу 25  трохи перевищила очікування», — сказала Ліза Аптон, співголова групи прогнозування сонячного циклу та провідний науковий співробітник Південно-західного науково-дослідного інституту в Сан-Антоніо, штат Техас. «Однак, незважаючи на те, що спостерігаємо кілька великих штормів, вони не більші, ніж ми можемо очікувати під час максимальної фази циклу».

Найпотужнішим спалахом сонячного циклу наразі був спалах  X9.0 3 жовтня  (клас X позначає найсильніші спалахи, тоді як число надає більше інформації про його силу за шкалою від 1 до 10, де 10 є найвищим). ).

Останні новини:  NASA стурбована проблемами російського сегмента МКС

Полярне сяйво, місії та вплив на реальний світ

Позитивним моментом є те, що це чудовий час, щоб помітити північне сяйво, оскільки посилення сонячної активності, ймовірно, призведе до більш частих і інтенсивних полярних сяйв. NASA також максимально використовує ситуацію. У грудні 2024 року його сонячний зонд Parker збирається здійснити найближчий проліт повз Сонце в історії, а в планах — ще два захоплюючі зближення.

Прогнози космічної погоди не лише для любителів космосу. Вони можуть мати реальні наслідки. Підвищена сонячна активність може становити ризик для технологій, які ми використовуємо щодня. Авіакомпаніям може знадобитися змінити маршрут, щоб уникнути зон високої радіації, а оператори повинні бути напоготові, щоб захистити свої супутники.

Життєво важливі дослідження NASA щодо космічної погоди та прогнози та попередження Центру прогнозування космічної погоди NOAA гарантують, що США підготовлені та готові впоратися з потенційними збоями, пов’язаними з космічною погодою, захищаючи як наші технології, так і наших астронавтів від підвищеного опромінення.

Підводячи підсумок, можна сказати, що сонячний максимум впливає на все: від полярних сяйв, що освітлюють наше небо, до технологій, які забезпечують зв’язок. Хоча активність Сонця приносить виклики, вона також приносить дива та можливості для навчання.