Президент Хорватії не дав згоди на участь хорватських військових у місії НАТО на підтримку України

Сьогодні,   07:21    296


Президент Хорватії не дав згоди на участь хорватських військових у місії НАТО на підтримку України

Президент Хорватії Зоран Міланович не погодився відправити військових Збройних сил країни для участі у місії НАТО для України у сфері безпеки та навчання (NSATU).

Про це він заявив напередодні у зверненні до нації, передає Укрінформ з посиланням на HRT.

«Як верховний головнокомандувач Збройних сил я не дозволю участі членів наших ЗС у такого роду місіях, які потенційно можуть мати шкідливі наслідки для національних інтересів Хорватії, попри те, що уряд раніше, з власної ініціативи, взяв на себе це зобов’язання від імені Хорватії, добре знаючи, що не мав мого схвалення, і що, роблячи це, він порушував Конституцію», — заявив Міланович.

Останні новини:  Дружина Трампа не згодна з ключовим пунктом його передвиборчої програми

За його словами, Хорватія допомагає Україні і буде продовжувати це робити. Однак, додав він, ця допомога не може бути у формі будь-якої участі військовослужбовців хорватських ЗС. «Поки я є президентом і верховним головнокомандувачем Збройних сил, я не дозволю участі хорватських солдатів у такого роду заходах. Тому що це є відходом від національних інтересів Хорватії і потенційно загрожує всьому її народу», — наголосив він.

Водночас, як пише Балканський оглядач, Міланович у своєму зверненні засудив російську агресію, назвавши її «порушенням міжнародного права» і «неприпустимою».

Останні новини:  Радбез ООН підтримав Гутерреша на тлі демаршу Ізраїлю

Прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович назвав рішення президента Зорана Мілановича маніпуляцією, яка «підриває міжнародну позицію Хорватії». За його словами, з боку президента «це політичний підхід, спрямований на те, щоб підкинути брехню». Йшлося про пропозицію Міністерства оборони направити п’ятьох офіцерів хорватської армії до Німеччини в рамках діяльності NSATU, пояснив прем’єр.

«Росія — це агресор, а Україна — це жертва. Треба допомогти дружньому народу», — підкреслив Пленкович.

Відповідно до Конституції Хорватії, уряд може попросити хорватський парламент проголосувати за запропоноване рішення, і якщо отримає підтримку двох третин членів парламенту, рішення набуде чинності, а президент має з ним погодитися.




Торік Міланович заявляв, що незаконно анексований Росією півострів Крим буцімто ніколи не повернеться до складу України, а зусилля західних союзників щодо постачання техніки «лише продовжать війну». Він також критикував політику ЄС стосовно України, зазначивши, що не хоче, аби його країна постала перед «руйнівними» наслідками через війну.

Останні новини:  “Не можемо чекати, коли нас вдарять кувалдою”: сусіди більше не бояться Росію, – The Hill

Фото: ФБ/Балканський оглядач


ukrinform.ua