Поблизу Сицилії виявили стародавній метал, пов’язаний з Атлантидою

Сьогодні,   08:30    808

Під час його дослідження вчені виявили на борту рідкісний ориалк – метал, який пов’язували з міфічною Атлантидою.

Уламки судна, названі Gella II, були виявлені в 1980 водолазами недалеко від порту Гела. В античні часи Гела була впливовим полісом Великої Греції, відомим у всьому стародавньому світі завдяки великому торговому центру, що включав майстерні, склади та магазини, повідомляє zn.ua.

Останні новини:  У згаслих вулканах знайшли схованку Землі: проблема з рідкоземельними елементами буде вирішена

Корабель та його вантаж збереглися у відмінному стані, їх знайшли на глибині близько 300 метрів на дні моря. Знахідка надала вченим рідкісну можливість зазирнути у давньогрецьке мореплавання, торговельні мережі та технологію суднобудування.

У 2015 році в ході досліджень затонулого судна підводними археологами було виявлено 39 злитків рідкісного металу орихалк, а в 2017 році в ході подальших досліджень було виявлено 47 злитків.

Назва орихалк походить від грецького слова oreikhalkos і буквально перекладається як «гірська мідь». Метал є золотисто-жовтим сплавом, який класичні письменники пов’язували із загубленим континентом Атлантида. Платон описував орихалк як метал, цінність якого поступалася лише золоту.

Останні новини:  У США почали модернізувати найпотужніший рентгенівський лазер

Текст Платона далі описує храм Посейдона та Клейто на Атлантиді як оточений трьома зовнішніми стінами, кожна з яких прикрашена різним металом. Перша стіна була облицьована латунню, друга — оловом, а третя — орихалком.

Під час попередніх досліджень місця аварії корабля вчені також виявили цінний вантаж коринфських шоломів, амфорної кераміки, металевих предметів та особистих речей екіпажу.

Останні новини:  Від античності до середньовіччя: археологи розкопали древнє поселення у Хорватії