Особливі знахідки: археологи виявили тисячі артефактів еламської культури

Сьогодні,   08:30    138

В Ірані археологи розкопали тисячі печаток, яким близько 5 тисяч років. Ці глиняні артефакти є важливим джерелом інформації про організацію та торгові зв’язки регіону.

Під час нещодавніх розкопок у місті Керманшах, Іран, археологи виявили тисячі глиняних печаток, яким, за оцінками, близько 5 000 років. Ці знахідки дають важливе уявлення про давні адміністративні та економічні практики в регіоні, пише Arkeonews.

 

За словами Даріуша Фармані, начальника управління туризму провінції, під час розкопок під керівництвом Шокоха Хосраві в Таппех Телене, археологічному об’єкті, офіційно визнаному в 1998 році і включеному до списку національної спадщини в 2003 році, вдалося знайти тисячі артефактів.

Останні новини:  Науковці знайшли 2800-річну податкову, зруйновану під час облоги Єрусалима
розкопки, археологія, археологи, печатка, артефакти, глина, Іран, знахідка, економіка, культура, розвиток, вчені Fullscreen
Ці знахідки дають важливе уявлення про давні адміністративні та економічні практики в регіон
Фото: Tehran Times

Під час розкопок дослідники виявили не лише фрагменти кераміки та фігурки тварин, але й понад 4 тисячі печаток, пов’язаних з ранньою еламською культурою, що свідчить про те, що Таппех Телене колись слугувало центром економічної організації та управління торгівлею.

Останні новини:  Археологи знайшли найдавнішу християнську церкву у Вірменії

Ці артефакти відображають адміністративні практики в центральному регіоні Загросу в ранньоеламський період, вказуючи на культурні та економічні зв’язки між мешканцями Таппех Телене та регіонами Ірану і Месопотамії. Стилістичні особливості печаток у поєднанні з глиняним посудом свідчать про ширші міжрегіональні зв’язки цього місця і виділяють його роль в економічному і політичному розвитку протягом кількох тисячоліть.

Під час розкопок вдалося відкрити безліч предметів, зокрема 447 глиняних замків, що використовувалися для дверей складів, майже 3 000 пломб для посудин, понад 100 пломб для мішків та 436 язикоподібних предметів, кожен з яких має чіткі відбитки пломб. Ці знахідки дають уявлення про складні комерційні та адміністративні системи, що існували в регіоні протягом 5-3 тисячоліття до нашої ери.

Останні новини:  Учені зафіксували руйнування найстарішої континентальної кори Землі

Крім того, знахідка ранніх лічильників вказує на експерименти з числовими системами в регіоні, що потенційно закладає основу для писемності. Враховуючи важливість цих артефактів, планується продовження розкопок із забезпеченням фінансування для майбутніх сезонів досліджень на цьому місці.