Науковці знайшли найдавніше крилате насіння віком 360 млн років

Сьогодні,   16:30    157

Вчені виявили крилате насіння віком 360 мільйонів років, яке проливає світло на походження та еволюцію механізму поширення рослин за допомогою вітру, пише Успіх in UA.

Насіння Alasemenia, як вважається, з’явилося в пізньодевонську епоху близько 360-385 мільйонів років тому.

Результати вивчення внутрішньої будови Alasemenia встановили, що довжина насіння становила від 25 до 33 міліметрів. Однак у нього була відсутня чашечка, характерна для більшості насінин того періоду. Також наголошується, що оболонка Alasemenia витягнута назовні й утворює широкі та опуклі, схожі на крила частки, які допомагали насінню літати на вітрі, повідомляє unian.ua.

Останні новини:  Вчені виявили одну з найдавніших тварин на Землі

Вчені зазначають, що трикриле насіння Alasemenia було краще пристосоване до розсіювання вітром, ніж насіння з одним, двома або чотирма крилами.

Зокрема, фахівці порівняли Alasemenia з двома іншими відомими крилатими насінинами з пізнього девонського періоду – Warstenia, і Guazia. в обох видів по чотири крила. Але якщо у перших крила були короткими і прямими, то у других – широкими і плоскими.

При цьому дослідники провели кількісний математичний аналіз, який показав, що неоднакова кількість крил у насіння Alasemenia сприяла стабільнішому та швидшому обертанню, що дає змогу насінню ефективніше розлітатися за вітром і віддалятися від батьківської рослини.

Останні новини:  У Пентагоні розкрили деталі появи НЛО біля авіабази США

Як зазначають вчені, в результаті дослідження вони дійшли висновку, що крилате насіння з’явилося як перша форма стратегії розсіювання вітру в пізньому девоні, до інших методів, таких як парашути або шлейфи.