NASA обрало концепти телескопів майбутнього

Сьогодні,   09:30    117

Фахівці Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору США обрали дві пропозиції щодо створення майбутніх космічних телескопів. Кожен проект отримає п’ять мільйонів доларів на річні дослідження для просування.

Надалі на переможця чекає грант на суму в один мільярд доларів для розробки та запуску новітньої космічної обсерваторії, який запланований на 2032 рік. Обидві пропозиції направили астрономи з Мерілендського університету.

Останні новини:  Справжній скарб. В Угорщині знайшли залізні та бронзові артефакти віком 2700 років

Однією з обраних місій стала Advanced X-ray Imaging Satellite або AXIS. Обсерваторія спроектована з великим полем зору та високою просторовою роздільною здатністю. Завдяки цьому телескопу вчені планують вивчати надмасивні чорні дірки, потоки газу та пилу в галактиках.

Інша обрана місія – це Probe far-Infrared Mission for Astrophysics, або PRIMA. Вона є 1,8-метровий телескоп, оптимізований для отримання зображень в далекому інфрачервоному діапазоні. Мета — відповісти на питання, пов’язані з формуванням галактик, важких елементів та міжзоряного пилу.

Останні новини:  Китай і США поспішають першими встановити на Місяці свій час