На Місяці міститься більше води, ніж вважалося: що виявили вчені

Сьогодні,   16:30    91

Новий аналіз даних місячного орбітального апарату показує існування великих покладів водяного льоду на супутнику Землі.

Учені провели новий аналіз даних, зібраних орбітальним апаратом Lunar Reconnaissance Orbiter, і дійшли висновку, що на поверхні Місяця в особливих місцях міститься більше води у вигляді льоду, ніж передбачалося раніше. Водяний лід має величезне значення для майбутніх пілотованих місій на Місяць. З нього можна створювати воду для пиття, а також можна розділити воду на кисень і водень для отримання ракетного палива, енергії та повітря для дихання. Дослідження опубліковано в журналі The Planetary Science Journal, пише Phys.

Останні новини:  До Землі наближається комета: коли її можна буде побачити

 

Вважається, що вода на Місяць потрапила завдяки ударам комет і астероїдів, або ж у вигляді пари вийшла з надр супутника Землі на поверхню, а можливо, вона з’явилася внаслідок хімічної реакції між киснем у місячному реголіті та воднем у сонячному вітрі.

Минулі дослідження показали, що поклади водяного льоду знаходяться в постійно затінених регіонах Місяця в районі Південного полюса. Зокрема, поклади льоду були виявлені в декількох кратерах і западинах. У ці місця ніколи не потрапляє сонячне світло і вода в замороженому вигляді зберігається там протягом мільярдів років. Передбачається, що обсягу води достатньо, щоб забезпечити виробництво необхідних продуктів для підтримки довгострокової присутності людей на Місяці.

Останні новини:  Вчені стверджують, що більшість тропічних гроз радіоактивні
Місяць вода Fullscreen
На цій ілюстрації показано розподіл постійно затінених регіонів (синій колір) на Місяці
Фото: NASA

Тепер же вчені з’ясували, що поклади водяного льоду широко поширені не тільки в районі Південного полюса Місяця, а й далі, принаймні до 77 градусів південної широти. Вчені кажуть, що там також знаходяться постійно затінені регіони.




Автори дослідження склали попередню карту покладів водяного льоду, яка показує, де можна з більшою ймовірністю знайти воду. За словами вчених, найбільша концентрація льоду знаходиться в найхолодніших ділянках на Місяці з температурою нижче мінус 198 градусів Цельсія.

Останні новини:  Вчені вважають, що інопланетні цивілізації знищували себе самі, і ми можемо йти їх шляхом

Точно визначити об’єм покладів льоду поки що не вдалося, але вчені припускають, що на кожен квадратний метр поверхні, що знаходиться над покладами льоду, повинно знаходитися приблизно 5 літрів замороженої води на глибині до 1 метра.