Міноборони США інвестувало 46 млн дол. у розроблення замінника крові

Сьогодні,   18:30    99

Управління перспективних дослідницьких проектів Міністерства оборони США (DARPA) інвестувало 46 мільйонів доларів у розроблення синтетичної людської крові ErythroMer. Синтезована речовина показала непогані результати у доклінічних дослідженнях. Розроблення замінника крові може спричинити революцію у медицині.

Проект зі створення ErythroMer стартував ще в 2010 році. Його ініціатором виступив лікар-дослідник з медичної школи Університету Меріленду (UMD) Аллан Доктор. У 2016 році проект, що перебував у стадії ідеї, оформився в компанію KaloCyte на базі цього ж університету. До лікаря приєдналися його колеги Діпанджан Пан і Філ Спінелла.

Останні новини:  Науковці дослідили групи крові неандертальців та денисовців

Причиною того, що Пентагон вирішив форсувати розроблення вливанням інвестицій, стала напружена ситуація у світі. Мова про зростання військових конфліктів, надзвичайні події з численними жертвами, катаклізми. Термін придатності донорської крові становить 42 дні. На глобальному рівні її не вистачає.

У січні 2022 року Американський Червоний Хрест, який розподіляє 40% донорської крові в Штатах, оголосив про першу в історії національну кризу крові. Оскільки її запаси опинилися на небезпечно низькому рівні. Тим часом від геморагічного шоку, спричиненого гострою крововтратою, щороку помирають приблизно 20 тисяч людей у ​​США та два мільйони у всьому світі. Тож на розроблення замінника крові дивляться з великою надією.

Останні новини:  Учені назвали регіони США, які можуть постраждати від мегаземлетрусу

Створений на основі людського гемоглобіну ErythroMer, за твердженням розробників, може зберігатися до двох років. При цьому його сумісність із типами крові є універсальною. ErythroMer у вигляді порошку можна змішати з будь-яким фізіологічним розчином у польових умовах – наприклад, у зоні бойових дій. Його можна вводити пораненому, щоб підтримувати, доки постраждалого не доставлять до медиків.

Останні новини:  Допомогли технології. Іранські артефакти залізного віку виявилися підробкою

“ErythroMer відрізняється детальною імітацією природних функцій еритроцитів”, – зазначив керівник програми у відділі біологічних технологій DARPA та колишній офіцер медичної служби ВМС США Жан-Поль Кретьєн.




За словами віце-президента та директора з досліджень некомерційного банку крові New York Blood Center Enterprises Карини Язданбахш, ErythroMer — «багатообіцяючий замінник крові» для використання в травматології та інших надзвичайних ситуаціях.