Марсохід NASA показав сонячне затемнення на Марсі

Сьогодні,   16:30    227

У Марса є два супутники незвичайної форми, які більше нагадують астероїди, ніж звичний для нас Місяць. Їх називають Фобос і Деймос. Фобос є більшим за розмірами і саме його вдалося зафіксувати на нових знімках, зроблених марсоходом NASA Perseverance. За допомогою однієї з камер Mastcam-Z робот сфотографував часткове сонячне затемнення на Марсі, коли Фобос частково закрив Сонце.

Про це повідомляють Новини Планети з посиланням на Space.

Останні новини:  Археологи виявили загадкового теракотового дракона у стародавній китайській гробниці

На нових фотографіях, зроблених марсоходом Perseverance, можна побачити незвичну форму марсіанського супутника Фобоса, який зовні нагадує картоплину. Фобос, найбільший з двох супутників Марса, має дивну форму, на відміну від сферичних супутників інших планет, таких як наш Місяць.

Фобос обертається навколо Марса на дуже близькій відстані — всього 6000 км. Для порівняння, орбіта Місяця навколо Землі сягає в середньому 384 400 км. Фобос має досить високу швидкість обертання — він робить три оберти навколо Марса за одну добу.

Останні новини:  Вчені виявили простий спосіб комунікації з котами

Хоча Фобос за формою схожий на астероїд, сучасні вчені схиляються до думки, що він таким не є. Одним із головних питань є походження супутників Марса. Раніше існувала гіпотеза, що Фобос був захоплений гравітацією Марса з поясу астероїдів, але його майже ідеальна орбіта свідчить про те, що ця теорія може бути хибною.

Зараз вчені вважають, що Фобос і Деймос утворилися внаслідок двох можливих сценаріїв. Перший варіант — супутники могли виникнути з матеріалу, який залишився після формування Марса. Другий варіант — вони могли з’явитися з уламків, що утворилися після зіткнення Марса з великим небесним тілом.

Останні новини:  Вчені виявили стародавні квазари з невизначеним походженням

Цікаво, що Perseverance — не перший марсохід, який спостерігав сонячне затемнення на Марсі. У 2004 році марсоходи Spirit і Opportunity також фіксували, як Фобос проходить перед Сонцем. А у 2019 році марсохід Curiosity вперше зняв на відео сонячне затемнення, коли Фобос і Деймос частково закрили Сонце.