Мамонтеня з Арктики зберегло сліди давньої людини

Сьогодні,   07:30    218

Вчені дослідили рештки мамонта віком 39 тис. років та виявили на ньому сліди діяльності людини, що свідчать про найдавнішу присутність людини в Арктиці. Про це пише Interesting Engineering.

Науковці дослідили мамонтеня Юку, якого знайшли у північному Сибіру. Journal of Archaeological Science опублікував дослідження загадкових символів на тілі тварини.

На мамонті є багато порізів, але розрізи вздовж хребта та навколо очних ям виділялися серед інших слідів. Присутність доісторичної людини в Арктиці є складною для науковців темою. Хоча дослідження 2016 року припустило присутність людини 45 тис. років тому на рештках впольованого вовка.

Археологічні записи свідчать, що докази існування людей в Арктиці припинилися 35 тис. років тому, що робить ці знахідки особливо важливими.

Останні новини:  Українці в жовтні зможуть побачити два зорепади і комету століття: де і коли дивитися

Науковці провели трасологічний аналіз з використанням доісторичних інструментів, щоб дізнатися, чи торкалось лезо людини мамонта Юки. Узяли коров’ячу шкіру, на якій робили розрізи та порівнювали зі шкірою мамонта, щоб визначити походження цих слідів. Для порівняння використовували стародавні кам’яні леза, металеві ножі та крем’яне лезо, що і стало знаряддям розтину мамонта. Цей науковий метод підтверджує присутність людини в Арктиці ще 39 тис. років тому.




Також є теорія, що сліди кігтів на ногах і нижній частині тіла Юки залишили печерні леви. Адже у тих ділянках пошкоджене хутро, відсутні шматки шкіри.

Останні новини:  Під Тихим океаном знайшли величезну структуру: що це

Дослідження стверджує, що «існують підтверджені докази єдиного цільового полювання на дорослого мамонта», але такі випадки поодинокі. Науковці припускають, що більшість кісток мамонтів, якими користувались люди, ймовірно, були взяті від тварин, що померли природним шляхом.