Кому при продажу авто доведеться сплатити $3200 податків

Сьогодні,   11:00    415

Держава очікує отримувати по $3200 податків від продажу одного вживаного автомобіля, який власник продає не вперше в цьому році.

Від початку жовтня цього року при продажу тих транспортних засобів, з яких при відчуженні стягується податок, слід надавати документ з оцінкою вартості такої машини. Він видається експертною службою МВС або суб’єктом, який наділений правом проводити оцінку ТЗ. Ці зміни передбачені відповідною постановою Кабміну, інформує Аuto.24.

Транспортні засоби, продаж яких підлягає оподаткуванню (для фізичних осіб, ст. 173 ПКУ) — другий проданий у році легковик, мопед або мотоцикл (ставка 5% від вартості ТЗ), а також третій та всі наступні такі ТЗ (ставка 18%). Щоразу додається військовий збір, розмір якого поки становить 1,5%, однак у разі набуття чинності законопроєктом 11416-д, який був прийнятий Парламентом, розмір ВЗ зросте до 5%, прогнозують в Інституті досліджень авторинку.

Також стягується податок від продажу першого та другого вантажного авто, автобуса, причепа чи спецтехніки, за ставкою 5%, а за третій та наступні подібні ТЗ — ставка зростає до 18%. І знову плюс військовий збір.

Останні новини:  У Києві потрапив в аварію ексклюзивний автомобіль Ferrari за 13 мільйонів

Тобто, на практиці фактичних змін правил оподаткування чи ставок зборів не відбулося — вони прописані давно. Змінилося лише те, що в договір купівлі-продажу вартість ТЗ буде вноситися не зі слів продавця, а на підставі документа, виданого офіційними оцінщиками (або взята з сайту Мінекономіки, де є спеціальний калькулятор оцінки ТЗ, щоправда, який не покриває значну частину ринку).

Навіщо ці зміни?

За словами заступника Міністра МВС Богдана Драп’ятого, «Якщо особа продає другий у році легковик, то з наявністю довідки про середню ринкову вартість його оцінять в 450 тис. грн, і податок 5% становитиме 22,5 тис. грн. Натомість торгівельна організація оцінює не на основі офіційного документа, а «зі слів продавця», наприклад 15 тис. грн, і сплачує податок 750 грн. Причому вартість автомобіля преміумкласу за 15 тис. грн — це не алегорія, а реальність. На жаль. Наприклад, нещодавно був зареєстрований автомобіль Tesla Model 3 2022 року випуску за 10000 грн. Водночас реальна середня ринкова вартість такого автомобіля становить 917 083 грн«.




Головний сервісний центр МВС навіть підготував інфографіку, як вплине це нововведення на доходи до державної скарбниці від оподаткування продажу транспорту. Зараз загальна сума за рік від 471 тис. оподаткованих ТЗ складає 1 млрд 837 млн грн. Запровадження офіційної довідки про вартість має принести вже 62,4 млрд грн — приблизно на 60 млрд грн більше.

Останні новини:  Треба довіряти людям: у BMW пояснили, чому їх дратує критика гібридних спорткарів BMW M5

Повертаючись до загальної кількості ДКП (договорів купівлі-продажу) з інфографіки, де вони, на жаль, не розділені на ті, що були укладені для других чи третіх ТЗ у році, визначимо середнє значення податкового навантаження на один ТЗ, який підлягає оподаткуванню.

Отже, зараз ця сума становить 3900 грн (або майже $100). За новими принципами оцінки розмір навантаження, як прогнозують автори цієї ініціативи, збільшиться до 132 510 грн (або близько $3200). Невідомо, чи до цих чисел включений військовий збір (за поточною чи пропонованою збільшеною ставкою), проте вже очевидно, що середній податок за продаж автомобіля у розмірі близько $3200, для ринку де 40% усіх автомобілів мають ціну меншу за $3200, а середня ціна для усього ринку складає $5500 — це чималий виклик для продавців та покупців, тобто для авторинку в цілому.

Останні новини:  Оновлений Skoda Yeti показали в сучасному стилі


newsauto.com.ua