ESA запускає програму Moonlight для підтримки досліджень Місяця

Вчора,   20:30    160

ESA офіційно запустило програму місячних комунікаційних і навігаційних послуг Moonlight і готується до розбудови інфраструктури для підтримки дослідження Місяця.

Мета програми – надавати послуги для більш ніж 400 місячних місій, запланованих космічними агентствами та приватними компаніями протягом наступних двох десятиліть.

ESA Moonlight

Як говорять в ESA, Moonlight виглядатиме як сузір’я з п’яти супутників, які разом дозволять здійснювати точні посадки та пересування по поверхні, а також сприятимуть високошвидкісному зв’язку і передачі даних на відстані близько 400 тис. км між Землею і Місяцем. “ESA робить вирішальний крок у підтримці майбутнього комерційного місячного ринку, а також поточних і майбутніх місячних місій”, – заявив гендиректор агентства Йозеф Ашбахер під час презентації Moonlight.

Останні новини:  Колообіг води в природі вийшов з рівноваги вперше в історії людства

Першим кроком у цій програмі стане запуск супутника-ретранслятора зв’язку Lunar Pathfinder у 2026 році, який розробляє компанія Surrey Satellite Technology Ltd. Moonlight почне потроху надавати послуги наприкінці 2028 року, а повна експлуатація системи має розпочатися до 2030 року.




Moon

Moonlight надаватиме пріоритет покриттю південного полюса Місяця, який є центром уваги багатьох місій завдяки сприятливим умовам освітлення та перспективам наявності водяного льоду в постійно затінених кратерах. Нещодавно ми писали, що у Китаю є плани на дослідження цього регіону, і для цього він запустить дві місії.

Очолювана NASA програма Artemis має на меті повернути астронавтів на Місяць у найближчі роки, і ESA також долучилася до цієї програми, роблячи внесок у проєкт Gateway. Європа також планує відправити на Місяць космічний корабель Argonaut приблизно у 2031 році, а також плануються численні приватні місії. “Це дуже особливий момент для Європи, – зазначив директор з навігації ESA Хав’єр Бенедикто. – Угода Moonlight, яку ми підписуємо сьогодні, є основою майбутньої системи навігації навколо Місяця і на його поверхні”.

Останні новини:  Вчені виявили простий спосіб комунікації з котами

У програмі беруть участь кілька управлінь агентства, а також країни-партнери, промислові та інституційні партнери. Однією з головних переваг Moonlight є те, що комунікаційні можливості сузір’я зменшать потребу в окремих системах зв’язку, що дозволить клієнтам зосередитися на астронавтах і робототехніці, які беруть участь у їхніх місіях.

Moon

Також ведеться необхідна робота з міжнародної співпраці та координації. У межах нової програми ESA також співпрацює з NASA і японським космічним агентством JAXA над створенням LunaNet – основи для стандартів місячного зв’язку і навігації. Це має на меті забезпечити сумісність з майбутніми місячними інфраструктурами та технологіями. Перші випробування сумісності місячної навігації заплановані на 2029 рік.

Останні новини:  В Індії знайшли гігантський череп доісторичного слона

Але і це не фінал. В агентстві сподіваються з часом скористатися технологіями та досвідом, отриманими у межах програми Moonlight, для створення в майбутньому інфраструктури зв’язку та навігації на Марсі (проєкт MARCONI).