Дослідження свідчить, що жінки краще за чоловіків переносять космічні польоти

Вчора,   22:30    154

Результати нового дослідження свідчать, що жінки можуть бути стійкішими до стресу від космічного польоту, ніж чоловіки, та швидше відновлюватися після повернення на Землю.

Як розповіли у виданні, команда американських вчених проаналізувала реакцію імунної системи на політ у космос двох жінок і двох чоловіків, які у 2021 році облетіли Землю в межах місії SpaceX Inspiration4 як туристи. Отримані результати порівняли з даними 64 інших астронавтів.

Останні новини:  У Бразилії знайшли скам’янілості попередників динозаврів

Дослідження засвідчило, що активність генів у чоловіків була більше порушена, ніж у жінок. Також їм знадобилося більше часу, щоб нормалізувати свій стан після повернення на Землю.

Зокрема, серед постраждалих білків був фібриноген, який відіграє вирішальну роль у згортанні крові.

“Чоловіки, схоже, більше страждають від космічних польотів майже за всіма типами клітин і показниками”, – резюмували науковці.

Останні новини:  Prada розробив космічний скафандр для місії NASA

При цьому дослідники зауважили, що незрозуміло, чому жінки можуть бути більш стійкими до космічних польотів, ніж чоловіки. Однією з можливих причин є здатність до вагітності.

“Спроможність переносити значні зміни у фізіології та гідродинаміці може бути дуже корисною не тільки для того, щоб виносити дитину, але й справлятися зі стресом космічного польоту на фізіологічному рівні”, – зазначив керівник дослідження Крістофер Мейсон.