Діти та гаджети: як обмежити час користування

Сьогодні,   08:20    134

Щоби зростати здоровими, дітям потрібно менше сидіти в гаджетах та більше рухатися. На цьому наполягають фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я.

За рекомендаціями ВООЗ, діти молодшого віку мають бути обмежені в екранному часі:

  • до 2 років: взагалі не мають використовувати гаджети;
  • у 2-4 роки: переглядати їх не більше однієї години на день.
  • старші діти й дорослі: не більше двох годин на день.

В оновлених настановах Американської академії педіатрії йдеться про те, що діти та підлітки можуть мати багато різних видів взаємодії з гаджетами. Тож замість того, щоб встановлювати конкретні часові обмеження на використання цифрових медіа, варто зважати на якість взаємодії, а не тільки на кількість або тривалість часу. Звісно, з певними рамками.

Останні новини:  5 речей в домі, які відлякують нечисту силу

У Міністерстві охорони здоров’я пропонують кілька порад для батьків, які дозволять зменшити кількість часу, який діти проводять за гаджетами.

  • Використовуйте таймери й робіть перерви

Час летить непомітно, тож щоби дитина не забувала про перерви, ставте будильник що 30-40 хвилин. Це буде нагадуванням про необхідність встати й порухатися. Можна разом поприсідати чи повіджиматися. Добре також пострибати й розім’ятися. Крім того, будильник попередить дитину, що скоро час змінювати активність, а це – допоможе запобігти розчаруванню й сльозам, коли буде потрібно відкласти гаджет.

  • Будьте креативними

Якщо подивитися на предмети навколо, можна разом із дітьми знайти їм цікавіше застосування: побудувати “халабуду” зі стільців, або влаштувати домашній театр, почитати разом книжки, помалювати чи зробити поробку.

  • Встановіть час без екранів

Запровадьте вдома правила і визначте час або обставини, за яких всі члени сім’ї відмовляються від використання гаджетів. Наприклад, під час обіду чи після 19:00 всі мають відкласти телефони й пограти разом у настільну гру або розповісти про свій день.Не використовуйте гаджети й екранний час для заохочення чи покарання дитини. Такі практики роблять планшет чи смартфон ще більш важливими для неї.

  • Мінімізуйте вплив гаджетів вдома

Не ставте комп’ютер у спальні вашої дитини. Це призводить до фізичної ізоляції членів сім’ї та зменшення взаємодії, а також збільшення кількості екранного часу.

  • Зменшуйте кількість екранного часу поступово

Якщо у вашої дитини вже є проблема з завеликою кількістю часу з гаджетами, зменшуйте цей час покроково.




Пам’ятайте, що діти найкраще вчаться, спостерігаючи за батьками.

Останні новини:  Успішні люди назвали найдієвіші життєві поради

Якщо ви обмежите перебування з гаджетами до двох годин на день, діти бачитимуть, що ви дотримуєтеся власних правил, і більш ймовірно, що будуть дотримуватися їх також.